Atletizm Bayrak Koşuları Nelerdir ?


Atletizm koşu türlerinden biri olan bayrak koşularında amaç stafet diye adlandırılan materyali (30 cm uzunluğunda , 50 gr ağırlığında), sporcunun ilgili mesafeyi koştuktan sonra değişim çizgisi bölgesinden diğer arkadaşına teslim etmesini ve diğer sporcuların da aynı şekilde görevlerini tamamlayarak yarışmayı bitirmesi esasına dayanır. Bir başka ifadeyle bayrak koşusu stafetin sırasıyla elden ele diğer sporcuya geçirilip koşturulduğu koşu türüdür.

Stafet

                   

Bayrak ( Stafet 30 cm uzunluğunda ve 50 gr ağırlığında aliminyum borudur. )

Pist Değişim Noktaları Nelerdir ?

Pist Değişim Noktaları Nelerdir ?
                             

Bayrak Koşularında Kaç Sporcu Yarışır ?

Bayrak koşularında bir takım adına 4 sporcu  yarışır. Bayrak koşuları 4 x 100m ve de 4 x 400m şeklinde yarıştırılır. Burada geçen 4 ifadesi toplam sporcu sayısını 100 ya da 400 diye geçen bölüm ise bir sporcunun toplamda kaç metre koşacağını ifade eder. Bu koşu türlerinin yanı sıra olimpik olmayan 4 x 200 , 4 x 800 , 4 x 1500 ve de sırasıyla birinci sporcunun 100m, ikinci sporcunun 200m, üçüncü sporcunun 300m ve son olarak dördüncü sporcunun 400 m koştuğu (İsveç bayrak) koşu türleri de vardır.

4 x 100 Bayrak Yarışı olimpik bir koşudur ve erkekler ve kadınlar kategorilerinde uygulanmaktadır. 4 sporcunun 100 metrede bir bayrağı (stafeti) değişerek koştuğu yarış türüdür. Koşuya başlayacak olan ilk sporcular startla birlikte alçak çıkış ile koşuya başlarlar. Her sporcu 100 metre koştuktan sonra 20 metrelik bayrak (stafet) değişim noktalarında bayrağı diğer koşucuya verir.(bu değişim alanından 10 metre öncesinde hızlanma bölgesi de vardır) 4 x 100 koşusunda starttan finishe kadar takımlar aynı kulvarlarında koşarlar. Bayrak, her 100 metre sonunda olmak üzere toplamda 3 kez değiştirilir, son sporcu ise 100 metre daha koşarak yarışı bitirir.20 metre bayrak değişim noktalarında hata yapan takımlar diskalifiye edilir.

4 x 400 Bayrak Yarışı olimpik bir koşudur ve erkekler ve kadınlar kategorilerinde uygulanmaktadır. 4 sporcunun 400 metrede bir bayrağı (stafeti) değişerek koştuğu yarış türüdür. Koşuya başlayacak olan ilk sporcular startla birlikte alçak çıkış ile koşuya başlarlar. Her sporcu 400 metre koştuktan sonra 20 metrelik bayrak (stafet) değişim noktalarında bayrağı diğer koşucuya verir.(bu değişim alanından 10 metre öncesinde hızlanma bölgesi de vardır) Bu koşu türünde kulvar farkı hesaplanarak start noktaları belirlenir.

4 x 400 koşusunda ilk sporcular kendi kulvarında koşarlar. İkinci sporcular ise 100 metre koştuktan sonra iç kulvara geçebilirler ve bundan sonra koşusunun bitişine kadar sporcular iç kulvarda yarışabilir. Fakat bayrak değişim noktalarında her sporcu kendi kulvarında bayrak değişimini yapmalıdır. Bayrak her 400 metre sonunda olmak üzere toplamda 3 kez değiştirilir, son sporcu ise 400 metre daha koşarak yarışı bitirir.20 metre bayrak değişim noktalarında hata yapan takımlar diskalifiye edilir.

Atletizm Bayrak Koşuları Nelerdir ?


 İSTERSENİZ BURADAN ATLETİZMDE BAYRAK KOŞULARI NELERDİR ADLI POWER POİNT SUNUM DOSYASINI İNDİREBİLİRSİNİZ.                                               

Bayrak Değiştirme Türleri Nelerdir ?

İçten Değiştirme : Bayrak sopasını koşucu sağ elinde taşıyarak getirir ve sopayı alacak koşucunun sol tarafından koşuya devam eder. Bayrak sopasını alacak yarışmacının sol eline vererek içten değiştirme yapar. Bayrak sopasını koşucu koşunun devamında sopayı sol elinden sağ eline aktararak içten değiştirmeye hazır olur.

Yararları: Bayrak sopası 1. ve 3. değişmelerde çok kısa mesafede aktarılır.

Sakıncaları: 2. değiştirmede yol uzar. Sol elle alışlarda beceriksizlik kendisini gösterir. Koşu esnasında sopayı sol elden sağ ele aktarırken koşu ritmi bozulabilir.

Dıştan Değiştirme: Koşucu bayrak sopasını sol eli ile taşıyarak getirir. Sopayı alacak koşucunun sağ tarafından koşuya devam ederek alıcının sağ eline verip dıştan değiştirme yapar. Bayrak sopasını alan koşucu koşu sırasında sopayı sol eline aktararak dıştan değişmeye hazır olur.

Yararları: Bayrak sopasının sağ elle alınışı koşucu için daha kolay ve garantilidir. Yeni uygulamalar için dıştan değiştirme daha uygundur.

Sakıncaları: 1. ve 3. değiştirmelerde kısa mesafede aktarılamaz. Koşu sırasında sopanın sağdan sola aktarılmasında koşu ritminde bozulma olur.

Karışık Değiştirme: Karışık bayrak değiştirme, içten ve dıştan değiştirmenin birleştirilmiş şeklidir. Bu değişim sırasında 1. ve 3.değiştirmeler içten 2.değiştirme ise dıştan yapılır. Koşu esnasında sopa el değiştirmez çünkü sporcu bayrak sopasını aldığı elle verir.

Yararları: Dönemeç düz koşu kısalmış olur. Bayrak sopasının sağ elden sol ele geçmesine gerek kalmaz.

Atletizm Bayrak Koşusu Diğer Kuralları Nelerdir ?

  • Sporcu stafeti düşürdüğünde , düşüren sporcu yerden bunu alır.
  • Her sporcu koşu sırasına göre sadece 1 kez koşu yapar.
  •  4 x 100 de sporcular kendilerine ait kulvarda yarışır. 4 x 400 de ise ilk sporcular kendi kulvarında koşarken 2.sporcular 100 metre koştuktan sonra iç kulvara doğru kayabilirler,ve koşunun bu anından itibaren iç kulvarda koşu tamamlanabilir fakat bayrak değiştirirken takımlar kendi kulvarlarında yer almalıdır.
  • Bayrak değişimi 20 metre ile sınırlandırılmış alan içerisinde yapılır. Bayrak değişim noktaları ve iç kulvara kayma sınır çizgileri genellikle mavi renkli yere çizilmektedir.
  •  Stafet kurallara uygun bir şekilde verilmeli ve fırlatılmamalıdır.

BAYRAK KOŞUSU DÜNYA REKORLARI

2020 yılı itibariyle;

4 x 100 erkekler dünya rekoru : JAMAİKA 36.84 sn (Nesta Carter , Michael Frater , Yohan Blake , Usain Bolt ) 11 Ağustos 2012 / Londra

4 x 100 kadınlar dünya rekoru : A.B.D 40.82 sn (Tianna Bartoletta , Allyson Felix , Bianca Knight , Carmelita Jeter) 10 Ağustos 2012 / Londra

4 x 400 erkekler dünya rekoru : A.B.D 2:54.29  (Andrew Valmon , Quincy Watts , Butch Reynolds , Michael Johnson) 22 Ağustos 1993 / Stuttgart

4 x 400 kadınlar dünya rekoru : SOVYETLER BİRLİĞİ 3:15.17  (Tatyana Ledovskaya , Olga Nazarova , Mariya Pinigina , Olga Bryzgina) 1 Ekim 1998 / Seul

   

Yorum Gönder

0 Yorumlar