Eskrim Sporu Nedir, Nasıl Yapılır ?

Eskrim Sporu Nedir, Nasıl Yapılır ?

                                    

Eskrim, kılıçla yapılan bir spordur ve özünü kılıçla dövüş sanatı oluşturur hem saldırı hem de savunma sporudur. Eskrim üç tür silahla yapılır: Flöre, epe ve kılıç (sabr). Bu üç eskrim disiplinin  sayı sistemleri aynıdır, ama karşılaşmalarda farklı yönleri vardır.

Saldırı ve savunma sporu olan eskrimde hedef rakibin belirli noktalarına dokunuş yaparak  puan almaktır. Bu dokunuşlar tuş olarak adlandırılır.  Müsabakalarda eskrimci kısa, ama hızlı adımlarla ileri-geri hareket eder. Hücum durumundaysa kol, gövde ve bacaklarının hamle denen açılımıyla rakibini dürter. Savunmada ise rakibin hücumunu atlatarak vuruş hakkı kazanmaya çalışır. Doğrudan yapılan hamleler rakibi tarafından kolayca savuşturulacağı için, eskrimcinin aldatıcı müdahalelerle rakibini şaşırtacak hareketler yapması gerekir.

Eksrimde Puanlama Nasıl Yapılır ?

Eskrim Sporu Nedir, Nasıl Yapılır ?
                           

Puanlar tuş anında sporcuların üzerinde bulunan elektrikli yeleklerden gelen sinyallerle hesaplanır. 

Eskrimde puanlama, Olimpiyat Oyunlarındaki maçlarda, üç dakikalık üç turda yapılmaktadır ve kazanan ya ilk 15 sayıya ya da üç turdan sonra en çok isabet (tuş) sağlayan sporcu olur. Diğer puanlama protokolleri de mevcuttur ve çoğunlukla beş nokta / üç dakika sistemi oldukça yaygın olanıdır, farklı organizasyonlarda kazananı belirleyen şartlar değişebilmektedir. Bu tarz mücadelelerde önceden belirlenmiş sayıda tuş yapan sporcu kazanmış sayılabilir.

Eksrimde Bireysel ve Takım Müsabakaları

Eskrim bireysel mücadeleyi içerdiği gibi aynı zamanda takım halinde de karşılaşmaları içerebilir. Eksrim takım maçlarında bir takımda 3 as oyuncu 1 yedek oyuncu bulunur. Bu 3 oyuncu da rakip diğer 3 sporcu ile toplam 9 maça çıkar, totalde 45 tuş’a ilk ulaşan takım maçı da kazanmış sayılır.



Eskrim Sporu Nedir, Nasıl Yapılır ?

Eskrim Sporunda Nasıl Kıyafet Giyilir ?

Eskrim Sporu Nedir, Nasıl Yapılır ?

                            

Eskrim dayanıklı özel giysiler içinde gerçekleştirilir. Çelik teller ile örülmüş bir maske, koruyucu bir yelek, sağlam keten ya da branda bezinden bir ceket ve yumuşak eldivenler ve kadınlar için göğüs koruyucular giyilir. İlgili giysiler eskrimciyi yaralanmalara karşı korur. Eksrim pantolonu, çorap, eskrim ayakkabısı ve flöre müsabakaları için yelek üzerine giyilen elektrik aksanlı sim yelek de kullanılan diğer gereçlerdendir.

Eskrim Saha Ölçüleri Nedir ?

Eskrim sahası 14 metre uzunluğunda 1,5 metre genişliğinde metal bir pist özelliği taşır.

Eskrim Sporunda Kullanılan Silahlar Nelerdir ? 

Flöre Silahı

                                  

Flöre, 110 cm uzunluğunda  500 gr ağırlığında ucunda küçük bir düğme ve çam biçiminde bir koruyucu bulunan ince bir silahtır. Silahın uç kısmındaki yaylı bölgenin sim yeleğe dokundurulması ile sayı alınır hedef rakibin gövdesine dokunarak sayı almaktır. Her iki sporcu da aynı anda tuş ismi verilen bu vuruşu yaparsa atak halinde olan sporcuya sayı verilir. Puanlar tuş anında sporcuların üzerinde bulunan elektrikli yeleklerden gelen sinyallerle hesaplanır. Bu sinyal puan tablosunda yeşil ya da kırmızı ışıklar yanmasına neden olur ve hakemler oyunu durdurarak onay verilmesiyle puanlar hesaplanır.

Epe Silahı

                                      

Epe,110 cm uzunluğunda  ve 750 gr ağırlığındadır. Epe’de amaç sadece gövde değil rakibin tüm vücududur. Sporcular bu oyunda da elektronik sinyalizasyon sistemine bağlıdır, ve rakibe yapılan her dokunuş tek lamba yakarak tuş yapıldığını gösterir.

Kılıç Silahı

                                                   

Kılıç (Sabr) Hem dürtme hem de kesme silahı olarak kullanılmaktadır, rakibin belden yukarısına kılıcın ucu ile ya da kenarları ile yapılan dokunuşlar sayı kazandırır.

İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN ESKRİM NEDİR, ESKRİM KURALLARI NELERDİR ADLI POWERPOİNT SLAYT DOSYAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Yorum Gönder

0 Yorumlar