Masa Tenisi Kuralları | Detaylı Rehber

Masa Tenisi Kuralları | Detaylı Rehber

Masa tenisi, hızlı tempolu ve rekabetçi bir spordur. İki oyuncu veya iki takım arasında karşılıklı oynanabilir. Bu kurallar, masa tenisi oyununu doğru ve adil bir şekilde oynamanızı sağlamak için tasarlanmıştır. Dünya üzerinde popüleritesi oldukça fazla olan masa tenisi kurallarını öğrenmek isteyen kişilerin sayısı da oldukça fazla. Bu makalemizde sizler için Masa Tenisi Kurallarının ne olduğunu aktaracağız. 

İşte masa tenisi kurallarının ayrıntılı bir açıklaması:

Masa Tenisi Masa Ölçüleri -Ebatları

Masa tenisi, özel olarak tasarlanmış bir masa üzerinde oynanır. Masa 2.74 metre uzunluğunda, 1.525 metre genişliğinde ve 76 cm yüksekliğinde olmalıdır. Masa, yeşil renkte bir oyun yüzeyine ve beyaz çizgilere sahip olmalıdır.

Masa Tenisi Raketi Ölçüleri-Ebatları

Her oyuncu, tahta bir sapı ve lastik kaplı bir yüzeyi olan bir rakete sahiptir. Raketin boyutları ve malzemeleri belirli standartlara uymalıdır. Uzunluk: Raketin tahta kısmı, en fazla 15.24 cm (6 inç) uzunluğunda olmalıdır.

İSTERSENİZ BURADAN MASA TENİSİ KURALLARI POWERPOİNT SLAYT DOSYASINI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Genişlik: Raketin tahta kısmı, en fazla 15.24 cm (6 inç) genişliğinde olmalıdır. Sap Uzunluğu: Raketin sapı, en az 10 cm (3.94 inç) uzunluğunda olmalıdır. Tahta Kalınlığı: Raketin tahtası, en fazla 4 mm kalınlığında olmalıdır.

Masa Tenisi Kuralları | Detaylı Rehber

                                       

Masa Tenisi Topu Ölçüleri-Ebatları

Masa tenisi topu, 40 mm çapında ve plastik malzemeden yapılmış olmalıdır.

Servis -Oyunun Başlaması-

Servis, oyunun başlamasını sağlayan vuruştur. Maça başlayacak oyuncu müsabaka öncesi kura ile belirlenir. Servis atan oyuncu, topu kendi yarı alanının sağ köşesinden karşı sahanın çapraz köşesine atmalıdır. Servis sırasında top, açık bir şekilde yukarıya doğru fırlatılmalı ve vurulmalıdır. Top,  öncelikle kendi yarı sahanıza bir kez vurmalı ardından rakip sahaya bir kez temas etmelidir.  Servis, karşı tarafın görüşünü engellemeyecek şekilde yapılmalıdır.  Servis atışı sırasında top fileye çarpıp karşı sahaya düşerse LET olur ve bu servis tekrarını gerektirir. Her iki servis atışından sonra servis atan sporcu değişir. (2 sayı da bir servis atan değişir).

Not: Eğer set uzatma durumuna geçtiyse servis atan bir sayıda bir değiştirilir.

Oyun:

Oyuncular; servis atışından sonra topu, rakip sahaya filenin üzerinden geçirme koşuluyla sırayla vuruş yaparlar. Oyuncular; topu, filenin üzerinden direk geçirerek rakibin sahasına bir kez vurdurup dışarı gitmesini sağlayarak sayı almaya çalışılar ya da  rakibin hata yapmasına neden olmaya çalışırlar.

  • Oyun devam ettikçe, oyuncular topa sırasıyla vururlar. Her oyuncu, topa sadece bir kez vurabilir ve ardından rakip oyuncu vuruş yapar.
  • Bir oyuncu, topu rakibin sahasına bir kez vurdurup topun dışarı çıkmasını sağlarsa bir sayı kazanır, bunun aksine topu rakip sahaya çaptırmadan dışarı atarsa ya da topu fileye takarsa rakibe bir sayı vermiş olur. Rakip oyuncu, topu ağa veya yanlış bir şekilde dışarı atarsa, sayı verilir.
  • Oyuncular, topa vururken belirli kurallara uymalıdır. Örneğin, topa vuruş yaparken topa sadece bir kez temas etmelidirler.

Masa Tenisi Kuralları | Detaylı Rehber
                                     

Sayı Sistemi:

Oyun en fazla 5 set üzerinden oynanır. 3 seti kazanmış sporcu ya da takım maçı da kazanmış olur. Masa tenisinde, oyun 11 sayı üzerinden oynanır. Bir oyuncu veya takım, rakip oyuncu ya da rakip takımdan önce 11 sayıya ulaşırsa kazanan taraf olur. Setin kazanılması için, oyunculardan ya da takımlardan biri 11 sayısına ulaştığında rakibinden en az 2 sayı önde olmalıdır. (Örneğin: 11-8 , 11-9 vb.) Aksi durum oluşursa örneğin müsabakadaki durum 10-10 ise set 12 ye uzar. Yine aynı şekilde müsabaka 15-15 ise 17 ye uzar, bu mantıkla iki fark oluşana dek set devam eder.

Hatalar ve Cezalar:

Hatalar, masa tenisi sırasında belirli durumlar için geçerlidir. Örneğin, servis sırasında topu yanlış yerden atmak, topa birden fazla kez vurmak , rakip oyuncunun görüşünü engellemek ya da servis atışı esnada topu karşı çapraz alanana düşürememek gibi durumlar hatalar olarak kabul edilir. Hatalar genellikle sayı kaybına veya servis hakkının geçmesine neden olur.

Masa Tenisi Çiftler Oyun Kuralları Nelerdir ?

Masa tenisi çiftler oyunu, iki takım arasında oynanır. Her takım iki oyuncudan oluşur. Takımlar karşı takıma üstünlük sağlamak için mücadele ederler.

Servis:

Servisle oyuna başlayacak olan takım kura atışı ile belirlenir. Servis sırasında topu atma ve vurma kuralları, bireysel oyun kurallarıyla aynıdır. Servis atışında top, açık bir şekilde yukarıya doğru fırlatılmalı ve vurulmalıdır. Servis atma hakkı olan takımın sporcuları servis atışını arka sağ köşeden yapar. Çiftlerde, her servis değişiminde, önceki karşılayıcı, servisçi olur; önceki servisçinin eşi ise karşılayıcı olacaktır, oyun sonuna kadar bu kural devam eder.

Oyun:

Masa tenisi çiftler oyununda, oyuncular servis sırasını sırayla değiştirirler. Her takımın oyuncuları, servisten sonra topu karşı alana sırasıyla gönderirler

  • Oyuncular, topu rakip yarı sahaya geçirmek için birbirlerine yardımcı olmalıdır. Topu geçirmek için takım içinde iletişim ve uyum önemlidir.
  • Topa, her oyuncunun en az bir kez vurması gerekmektedir. Sıradaki oyuncu, topa sadece bir kez temas edebilir ve ardından rakip takımın oyuncusu vuruş yapar.

Sayı Sistemi:

Masa tenisi çiftler oyununda, sayı sistemi bireysel oyunla aynıdır. Oyun 11 sayı üzerinden oynanır ve her takım, rakip takımdan önce 11 sayıya ulaştığında seti kazanmış olur.

Hatalar ve Cezalar:

Masa tenisi çiftler oyununda, bireysel oyunda geçerli olan hatalar ve cezalar da geçerlidir. Örneğin, servis sırasında topu yanlış yerden atmak, topa birden fazla kez vurmak veya rakip oyuncunun görüşünü engellemek gibi durumlar hatalar olarak kabul edilir. Hatalar genellikle sayı kaybına veya servis hakkının geçmesine neden olur.

Masa tenisi çiftler oyunu, takım çalışması, iletişim ve uyumu gerektiren keyifli bir deneyimdir. Bu kurallara uyarak, masa tenisi çiftler oyununda başarılı olabilir ve oyunun tadını çıkarabilirsiniz.

MASA TENİSİNDE ÇABUKLAŞTIRILMIŞ SİSTEM

  • Masa tenisinde bir set 10 dakikalık oyun süresinde bitmemişse bu süreden sonra veya her iki oyuncu veya çiftin istekleri halinde her hangi bir zamanda çabuklaştırılmış sisteme geçilecektir.
  • Eğer bir sette en az toplam 18 sayıya ulaşılmışsa, çabuklaştırılmış sisteme geçilmeyecektir.
  • Zaman limitine erişildiğinde top oyunda ise çabuklaştırılmış sisteme geçilmek üzere oyun hakem tarafından durdurulacak ve oyun durdurulan rallideki servisçinin servis atışı ile yeniden başlayacaktır.
  • Eğer çabuklaştırılmış sisteme geçildiğinde top oyunda değilse oyun bir önceki rallide karşılayıcı olan oyuncunun servisi ile başlayacaktır.
  • Bundan sonra her oyuncu sırayla bir sayı için servis atacak ve karşılayıcı oyuncu veya çift 13 iyi karşılama yaparsa karşılayan taraf bir sayı kazanacaktır.
  • Çabuklaştırılmış sisteme geçildiğinde o maçın sonuna kadar bütün setler çabuklaştırılmış sistemle oynanacaktır.

Bu makalemizde Masa Tenisi KurallarınıTekler Masa Tenisi Kurallarını ve Çiftler Masa Tenisi Kurallarını detaylı bir şekilde ele aldık.

İSTERSENİZ BURADAN RESMİ MASA TENİSİ KURALLARINA ULAŞABİLİRSİNİZ.

                                  

Masa Tenisi Forehand Vuruş Nasıl Geliştirilir ?

                                     

Yorum Gönder

0 Yorumlar