Otur Uzan Testi Nedir, Nasıl Uygulanır ?

Otur Uzan Testi Nedir, Nasıl Uygulanır ?


Otur ve uzan testi, sırt ve bacak esnekliğini ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Wills ve Dillon tarafından 1952'de tanıtılan bu test, günümüzde okul çağındaki çocuklar için spor tarama testlerinin bir parçasıdır. Ayrıca, Beden Eğitimi Spor Yüksek Okullarında öğrenci seçiminde de kullanılabilir.

Otur Uzan Testi Nasıl Yapılır ?

Otur uzan testi, bireyin bacaklarını uzatarak ve ayaklarını bir kutuya doğru uzatarak yapılır. Ayaklar kutuya doğru uzatıldığında, kişi kalçalarını ve belini bükerek mümkün olduğunca öne uzanır. Bu sırada, parmak uçlarının ne kadar ileriye uzandığı ölçülür. Test için bireyin ayakkabı giymemesi önemlidir. Ayrıca, sağ ve sol esneklik de ayrı ayrı ölçülebilir.

Otur uzan testi için özel olarak tasarlanmış kutular kullanılabilir, ancak evde herhangi bir özel ekipman olmadan da bu testi gerçekleştirmek mümkündür. Alternatif olarak, basamak kullanılabilir ve buraya bir cetvel yerleştirilerek ölçümler alınabilir.

Oturma ve uzanma testinde ulaşılan mesafeyi ölçmenin birkaç farklı yolu bulunmaktadır. Ölçümler sıfırdan başlayabilir ve bunun ötesinde ulaşılan herhangi bir miktar ölçülür. Ayak parmaklarına ulaşamayan herhangi biri negatif bir sayıya ulaşacağından, bu istatistiksel analiz için doğru bilgi sağlamaz. Bunun yerine, bazı testler ölçeği ayak parmakları 23 santimetre olacak şekilde yerleştirir ve bu da analiz için yararlı olan pozitif ölçümlerle sonuçlanır.

Testin başka bir versiyonu, değiştirilmiş otur ve uzan testidir. Bu, çok kısa veya çok uzun uzuvları olan kişiler için kullanılır. Otur uzan testinde, sıfır işareti her bir kişinin oturma mesafesine göre ayarlanmaktadır ve bu da en doğru ölçümlerle sonuçlanmaktadır.

Otur Uzan Testi Nedir, Nasıl Uygulanır ?

                                   

Otur Uzan Testi Neyi Ölçmektedir ?

Bu test, özellikle bel ve diz kirişlerinin esnekliğini ölçmek için tasarlanmıştır. Bu bölgelerdeki gerginlik, omurganın aşırı bir lomber eğrisine neden olabilir. Bu durum, sırt ağrılarına yol açabilir. Bu bölgedeki gerginlik, omurganın abartılı bir lomber eğrisine neden olabilmektedir . Bu duruma lordoz, hiperlordoz veya lomber lordoz denilmektedir ve sırt ağrısına neden olabilir.

Test sonuçları farklı şekillerde ölçülebilir. Bazı testler, ayak parmaklarına ulaşılan mesafeyi sıfırdan başlatır ve pozitif ölçümleri analiz için kullanır. Diğer bir versiyon olan değiştirilmiş otur ve uzan testi, kişinin oturma mesafesine göre ayarlanır ve daha doğru ölçümler sağlar.

Otur Uzan Testi Değerleri Neyi Gösterir ?

Genel bir ölçek kullanılarak oturma ve uzanma yetenekleri çok zayıfından üstününe kadar ölçülebilir. Örneğin, erkekler için -20 santimetre ve kadınlar için -15 santimetre erişim çok zayıf kabul edilirken, erkekler için 27 santimetre ve kadınlar için 30 santimetre üzeri ise daha üstün olarak değerlendirilir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar