Ayak Tenisi Nedir ? Ayak Tenisi Kuralları

Ayak Tenisi Nedir ? Ayak Tenisi Kuralları

                                 

Ayak tenisi, (Futnet) futbol topu kullanılarak oynanan bir spor türüdür. Bu spor, iki rakip takım arasında oynanır ve genellikle bir, iki veya üç oyuncudan oluşan takımlar arasında yapılır. Ayak Tenisi sahası, alçak bir ağla ikiye bölünmüş bir alandır.

Oyuncular, elleri ve vücutlarının haricinde topa vurarak, topu rakibin alanına geri göndermeye çalışır. Temel amaç, rakibin topu kontrol etmesini zorlaştırmak ve topu sektirerek onları zor durumda bırakmaktır. Topun ağın üzerinden geçmesi veya rakip sahada yere değmeden geri dönmesi durumunda puan kazanılır.

Ayak tenisi (Futnet), hızlı reflekslerin ve top kontrolünün önemli olduğu heyecan verici bir spordur. Hem rekabetçi hem de eğlenceli bir atmosfer sunar ve genellikle plajlarda, parklarda veya özel olarak tasarlanmış ayak tenisi -futnet- sahalarında oynanır.

Ayak Tenisi Tarihi 

1922'de Slavia Prag futbol kulübü üyeleri, başlangıçta yatay olarak asılı bir ip üzerinde oynadıkları ve bu nedenle "ip üstü futbol" olarak adlandırdıkları bir oyunu keşfettiler. Zamanla, bu oyunun evrim geçirmesiyle ipin yerini file aldı.

Oyunda genellikle her iki taraftaki iki veya üç oyuncu bulunur ve kollar dışında vücudun tüm bölümleriyle topa üç kez dokunmalarına izin verilir (bir oyuncu topa arka arkaya iki kez dokunamaz). Oyuncular, topun dokunuşlar arasında üç kez bir kez sekip diğer tarafa geçmeden önce topun sekmesine izin verir.

1940 yılında, oyunun ilk resmi kuralları yazıldı. İlk futnet kupası 1940 yılında düzenlendi ve 1953 ile 1961 yılları arasında "Trampská Liga" adı verilen birinci lig oynandı. 1961 yılında futnet, Çekoslovakya Spor Organizasyonu (ČSTV) tarafından resmi bir spor dalı olarak kabul edildi ve Prag Futnet Komisyonu kuruldu. 1971'de "Český nohejbalový svaz" (Çek Futnet Derneği) kuruldu, bunu 1974'te "Výbor nohejbalového zväzu SÚV ČSTV" (Slovak Futnet Derneği) izledi. O zamandan beri, onlarca yıldır resmi uluslararası yarışmalar düzenlenmektedir. Avrupa şampiyonaları 1991'den beri, dünya şampiyonaları ise 1994'ten beri düzenlenmektedir. 

Ayak Tenisi Nedir ? Ayak Tenisi Kuralları

                                     

Ayak Tenisi Kuralları Nelerdir ?

Futnet, üç farklı disipline sahiptir:

Bireysel: Tek bir oyuncunun oynadığı disiplindir. Oyuncu, iki dokunuşla topa vurur ve bir sekip yapar. Oyun alanı boyutları genellikle 9 m × 12,8 m'dir.

İkili: İki oyuncunun yer aldığı disiplindir. Oyunculara üç dokunuş hakkı verilir (ancak aynı oyuncu tarafından arka arkaya iki dokunuş yapılamaz). Erkekler için bir sekip, kadınlar ve gençler için ise iki sekip izin verilir. Oyun alanı boyutları genellikle 9 m × 12,8 m'dir.

Üçlü: Üç oyuncunun oynadığı disiplindir. Oyunculara yine üç dokunuş hakkı verilir. Erkekler için bir sekip, kadınlar ve gençler için ise iki sekip izin verilir. Oyun alanı boyutları genellikle 9 m × 18 m'dir.

Ayak Tenisi Kaç Set ve Sayı Üzerinden Oynanır ?

Tüm disiplinlerde bir set, taraflar arasında iki puanlık bir farkla 11 sayı kazanıldığında sona erer; maksimum puan 15:14'tür. Bir maçı kazanmak için bir takımın 2 set kazanması gerekmektedir. File yüksekliği 1.10 m'dir. Oyuncular, oyun sırasında fileye dokunamazlar; aksi takdirde rakip takım bir puan kazanır. Futnet topu, futbol topuna benzer boyutlara sahiptir, ancak 32 panel sentetik veya doğal deriyle yapılmış ve uygun şekilde şişirildiğinde yarım metreden fazla zıplayabilen bir yapıya sahiptir.

Top, fileye çarpar ve geri dönerse, voleybolda olduğu gibi geri vurulamaz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar