Teqball Sporu Nedir, Kuralları Nelerdir ?

Teqball Sporu Nedir, Kuralları Nelerdir ?

                                  

                                   


Teqball Sporu Nedir, Teqball Kuralları Nelerdir ?

Teqball , sepak takraw ve masa tenisi unsurlarını birleştiren kavisli bir masa üzerinde oynanan bir top sporudur . Oyuncular  kollar ve eller dışında vücudun herhangi bir yeri ile topa  vurabilirler. Teqball, tekler oyunu olarak iki oyuncu arasında veya çiftler oyunu olarak dört oyuncu arasında oynanabilir. Oyun uluslararası düzeyde Uluslararası Teqball Federasyonu (FITEQ) tarafından temsil edilmektedir. Teqball -Teqbol- Kuralları Nelerdir ?

Teqball Tarihi

Teqball, 2014 yılında Macaristan'da üç futbol tutkunu tarafından icat edildi: eski profesyonel oyuncu Gábor Borsányi , Macar işadamı György Gattyán ve bilgisayar bilimcisi Viktor Huszar. Yaratıcı fikir, eskiden masa tenisi masasında futbol oynayan Gábor Borsányi'den geldi. Masanın yatay tasarımı topun çoğu zaman oyunculara sıçramamasına neden oluyordu, bu nedenle bu oyun zevkli değildi. Borsányi, masanın bükülmesi durumunda kavisli yüzeyin topun ayağa sıçramasına yardımcı olabileceğini düşündü. Viktor Huszár ile birkaç yıl süren geliştirme çalışmalarının ardından ilk tekball masası 2014 yılında yapıldı. 

Sporun resmi tanıtımı 18 Ekim 2016'da Macaristan'ın Budapeşte kentinde , tekbolun elçilerinden Brezilyalı eski futbolcu Ronaldinho tarafından yapıldı.

Teqball Sporu Nedir, Kuralları Nelerdir ?

                                          

Teqball Kuralları Nelerdir Kısaca ?

·         Teqball futbolda kullanılan toplarla oynanabilir, beş numara resmidir ve tavsiye edilir.

·         Teqball iki oyuncuyla (tekli oyun) veya dört oyuncuyla (çiftli oyun) oynanabilir.

·         Bir tekball maçı en iyi üç setten oluşur.

·         Her set, bir oyuncu/takım 12 puana ulaşana kadar oynanır.

·         Başarılı bir servisi tamamlamak için her oyuncunun/takımın iki deneme hakkı vardır.

·         Oyuncular/takımlar her dört sayıdan sonra servis değiştirir.

·         Topa aynı vücut kısmıyla art arda iki kez dokunmak yasaktır.

·         Topun aynı vücut kısmıyla art arda iki kez geri gönderilmesi yasaktır.

·         Her oyuncunun/takımın, eller ve kollar hariç vücudun herhangi bir yerinden en fazla 3 dokunuşla topu karşılamasına izin verilir.

·         Çiftlerde bir takımın en fazla 3 dokunuş hakkı vardır ancak takım arkadaşlarının topu en az bir kez birbirine pas vermesi gerekir.

·         Oynarken ne masaya ne de rakibe dokunulamaz.

·         Kenar topu olması durumunda ralli tekrarlanacaktır.

Teqball Saha Ölçüleri Nedir ?

Bir tekball sahasının resmi yarışma boyutu, minimum 12 metre (39 ft) genişlik, minimum 16 metre (52 ft) uzunluk ve minimum 7 metre (23 ft) yüksekliktedir. Saha dikdörtgen olmalı ve minimum 500 mm (20 inç) yüksekliğe ve maksimum 1.500 mm (59 inç) yüksekliğe sahip çevrelerle işaretlenmelidir. Teq masası sahanın tam ortasındadır ve file kısa kenarların çevresine paraleldir.

Teqball Masası Ölçüleri Nelerdir ?


Teqball Masası Ölçüleri Nedir ?

                                    

Kavisli masanın uzunluğu 3 metre (9,8 ft) ve genişliği 1,7 m (5 ft 7 inç) olup en yüksek noktası, filenin bulunduğu oyun yüzeyinin ortasında 0,76 m (2 ft 6 inç)'tir. Yüzeyi iki parçaya ayıracak şekilde 14 cm (5,5 inç) monte edilmiştir. Genişliğin iki dış kenarı yerden 56,5 cm (22,2 inç) yüksektedir. 

Teqball Topu Özellikleri Nelerdir ?


Teqball Topu Özellikleri Nelerdir ?

                          

Top küreseldir ve deriden veya başka bir uygun malzemeden yapılmalı ve bütil valfli bir lateks yapıya sahip olmalıdır. Top, normal boyuttaki 5 futbol topu olup , normal bir futbol topuna göre daha düşük basınca (0,3 ile 0,5 atmosfer arasında) sahiptir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar