Squash Sporu Nedir, Kuralları Nelerdir ?

Squash Sporu Nedir, Nasıl Yapılır ?

                                  

Squash Sporu Nedir, Squash Kuralları Nelerdir ?

Squash 4 tarafı duvarla kaplı olan bir alanda oynanan bir raket sporudur. Duvar tenisi olarak da bilinmektedir.

Squash Tarihçesi

                                                                                               

Squash'ın sporunun kökeni , 19. yüzyılda Londra hapishanelerinde oynanan eski raket oyununa dayanır . Daha sonra, 1830'larda Harrow Okulu'ndaki çocuklar , duvara çarptığında "ezilen" delikli bir topun oyuna daha fazla çeşitlilik sunduğunu fark ettiler. Oyun diğer okullara da sıçradı. Harrow Okulu'nda inşa edilen ilk avlular su borularına, payandalara, bacalara ve çıkıntılara yakın olduğundan tehlikeliydi. Top için tercih edilen malzeme doğal kauçuktu . Öğrenciler raketlerini daha küçük bir erişim alanına sahip olacak ve bu sıkışık koşullarda oynama becerilerini geliştirecek şekilde değiştirdiler. 20. yüzyılda oyunun popülaritesi çeşitli okullar, kulüpler ve özel şahısların squash kortları inşa etmesiyle arttı. Günümüzde  dünya çapında 185'den fazla ülkede düzenli olarak squash oynayan yaklaşık 20 milyon insan var.

Squash Raketi Özellikleri Nelerdir ?

Squash Raketi Özellikleri 

                                 

Squash raketinin uzunluğu maksimum 686 mm, genişliği ise 215 mm olmalıdır . Fakat sporcunun yaşı fiziksel farklılıkları göz önünde bulundurulup raket kullanımları değişmektedir. İzin verilen maksimum ağırlık 255 gramdır ancak çoğunun ağırlığı 90 ile 150 gram arasındadır.

İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN SQUASH SPORU NEDİR, NASIL YAPILIR ADLI POWER POİNT SUNUM DOSYASINI İNDİREBİLİRSİNİZ...

Squash Topu Özellikleri Nelerdir ?

script async="" src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Squash  topu, kauçuk malzemeden yapılır çapı 4cm, ağırlığı ise 23 -25 gr aralığındadır. Farklı renklerde tasarlanabilmektedir. 

Squash Saha Ölçüleri Nelerdir ?

Squash sahasının boyu 9 metre ,  genişliği 6 metre , yüksekliği ise 4 metredir. Ön duvarın altında yerden 48 cm yükseklikte «TİN» adı verilen tahta ya da metal bir plaka bulunur.

Squash Sporu Kaç Set Üzerinden Oynanır ?

Squash toplam  en fazla 5 set üzerinden oynanır. 3 seti kazanmış olan sporcu maçı da kazanmış olur. Her set 11 sayı üzerinden oynanır, bir setin kazanılması için rakibe en az 2 sayı fark atılması gerekir. Skor (10-10) olduğunda set 12 ye uzar. Yine örneğin skor 15-15 ise set 17 ye uzamaktadır. «Squash oyunu sayı kazanan oyuncunun servis atmasıyla devam etmektedir.»

Squash Nasıl Oynanır ?

Oyuncuların müsabaka esnasında saha içerisinde bulunan çizgilere uyma zorunluluğu vardır. Ön duvarın orta bölümünde bulunan çizgi servis çizgisi olarak adlandırılır. Servis kullanıldığında topun bu çizginin üzerinde bir noktaya vurması gerekmektedir. Servis kullanılırken en az bir ayak servis kutusuna basıyor olmalıdır. Servisin ardından oyun iki oyuncunun duvara çarpıp geri gelen topa sıralı vuruşlarıyla devam eder. Ön duvarın en alt kısmında 48 cm yüksekliğinde tahta ya da metal bir  plaka yer alır bu plakaya «tin» adı verilir, top tine çarparsa ses çıkar ve atış geçersiz sayılır. Aynı şekilde top oyun alanını belirleyen duvar çizgilerinin üzerine ya da tavana çarparsa top dışarı çıkmış sayılır. Squash oyununda her hata rakip için 1 sayı demektir. Sayı kazanan oyuncunun servis atışıyla oyun devam eder. Top, dış çizginin altına vurduğu sürece herhangi bir zamanda yan veya arka duvarlara çarpabilir. 

Squash Sporunda Sayı Nasıl Kazanılır ?

*Oyunculardan biri topu  ön duvarın altındaki «tin» adı verilen bölüme topu çaptırdığında rakip 1 sayı kazanır.

*Oyunculardan biri oyun alanını belirleyen çizgilerin dışına topu atarsa , ya da tavana çarparsa rakip bir sayı kazanır.

*Oyunculardan biri topu duvara çaptırmadan herhangi bir noktaya atarsa rakip 1 sayı kazanır.

*Oyunculardan biri topa iki kez üst üste vurursa rakip 1 sayı kazanır.

*Duvardan gelen top yere bir kez vurduktan sonra top karşılanamazsa (top yerde birden fazla sekerse) rakip 1 sayı kazanır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar