Lakros Nedir, Lakros Kuralları Nelerdir ?

Lakros Nedir, Lakros Kuralları Nelerdir ?


Lakros Sporu Nedir, Lakros Kuralları Nelerdir ?

Lakros ufak bir topu, ucunda ağ olan özel olarak tasarlanmış bir sopa ile rakip takımın kalesine gol yapmayı hedefleyen bir takım sporudur. Çoğunlukla Kuzey Amerika'da popüler olan lakros, Kanada'nın ulusal sporu olarak kabul görmektedir. Aynı zamanda ABD'de en hızlı gelişen spor dallardından biridir.

Lakros Tarihi Nedir ?

Lakros Tarihi Nedir ?

Lakros, MS 1100 gibi çok eski tarihlerde çeşitli Kızılderili toplulukları tarafından oynanan oyunlara dayanmaktadır .  17. yüzyıla varıldığında, lakrosun bir çeşidi kurulmuştu ve günümüz Kanada topraklarındaki Cizvit misyoner rahipleri tarafından belgelendi .  

Lakros, kıtadaki kabilelerin cemaatinde ve dini yaşamında uzun seneler önemli bir rol oynadı. Lakros, içine girildiği savaş ruhuna uygun bir şekilde derin ruhsal katılım ile karakterize edildi. Katılanlar , kendilerine ve kabilelerine şan ve şeref kazandırmak hedefiyle savaşçılar rolünü üstlendiler. Oyunun "Yaratıcı için" oynandığı veya "Yaratıcının Oyunu" olarak anıldığı söylendi.

Lakros erkekler açık sahada 10 sporcu olarak , kapalı sahada altı sporcudan oluşan takımlarla oynarlar. Kadınlar ise toplamda 12 kişiden oluşan takımlarla müsabakalara çıkar.. Lakros sporu 15 dk sürmekte olan 4 çeyrek üzerinden toplam olarak 60 dk üzerinden oynanmaktadır. Kadınların lakrosunun kuralları erkeklerin lakrosundan, özellikle ekipman ve  de izin verilen fiziksel temasın derecesiyle önemli ölçüde farklıdır.

Lakros Sahası Ölçüleri Nelerdir ?

                                   


Lakros sporunda oyun alanı 100 metre uzunluğundadır , saha genişliği ise 64 metredir.Sınır çizgilerinden 14 metre içeride yer alan iki adet kale bulunur bir kalenin eni ve boyu 1.80 cm dir. Kalelerin etrafında bulunan 5.5 metrelik çapında dairelere kale alanı adı verilir.

İSTERSENİZ BURADAN LAKROS SPORU NEDİR ? LAKROS SPORU KURALLARI NELERDİR ? ADLI POWER POİNT DOSYAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ...

Lakros Sopası Özellikleri Nelerdir ?

                                   

Lakros Sopası Özellikleri Nelerdir ?

Lakrosta orta saha ve hücum oyuncularının sopaları kısa sopa olarak anılır ve bu sopalar 1 metre uzunluğundadır. Defans oyuncularının sopaları uzun sopa olarak anılır ve uzunluğu 1,3 metre ile 1,8 metre arasında değişmektedir. Bu uzun ve kısa sopaların ağ genişliği yaklaşık 17 cm’dir. Kalecilerin sopaları ise 1 metre ile 1.8 metre arasındadır ağ genişliği ise 30 cm’ ölçüsündedir.

Lakros Topu Özellikleri Nelerdir ?

              

Lakros Topu

Lakros topu sert kauçuk malzemeden yapılır beyaz ya da turuncu olarak tasarlanan topun çapı 20 cm dir ağırlığı ise 125 gr – 145 gr arasında değişmektedir.

Erkeklerde bir takımdaki on oyuncunun üçü hücum oyuncusu, üçü orta sahada, üçü de defansta yer alır. Bir oyuncu ise kalecidir. Erkeklerin spor kıyafetleri başlarını, omuzlarını, kollarını ve ellerini karşı takımın lakros sopalarından gelen şiddetli darbelere karşı koruyucu bir şekilde tasarlanır. Bunun aksine kadınların kıyafetinde sadece gözü koruyacak bir gözlük bulunmaktadır Bunun nedeni kadınların mücadelesinde sopalarla karşı takım oyuncusuna müdaheleye tolerans olmamasıdır. Kadınlarda sadece kalecinin kıyafetinde kask gibi koruyucular vardır. Kadınların lakros maçlarında bir diğer fark ise orta sahada iki tane fazladan oyuncu bulunması ve takımın 12 oyuncudan olışmasıdır.

Oyun hakem eşliğinde takım kaptanları arasında yapılan kale seçiminin ardından başlar. Sporcular ellerindeki sopaların ucundaki ağların yardımıyla topu tutar, koşarak taşırlar ve de pas ya da gol girişiminde bulunurlar. Lakrosta yalnızca kalecilerin topu uzaklaştırmak için elleriyle tutmasına izin verilir. Savunma oyuncusu ve kaleci kale alanı içerisinde en fazla 4 sn kalabilmektedir. Lakrosta atılan her gol 1 gol sayılır fakat 14 metre ve daha uzaktan atılan her gol 2 gol değerinde sayılmaktadır.

Lakros Ekipmanları Nelerdir ?

lakros kıyafetleri
Lakros Sporu Ekipmanları Nelerdir ?

Erkeklerde tüm oyuncular koruyucu giysiler giymektedir: kask , eldiven , omuz pedleri ve dirsek pedleri vb. Kadınların oyunu ise dışarıda oynanmaktadır ve vücut temasına izin verilmez kadınlarda koruyucu olarak yalnızca göz koruyucu kullanılır fakat kadınlarda kaleciler kask ve koruyucu pedler takarlar. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar