Kriket Sporu Nedir,Nasıl Oynanır ?

Kriket Sporu Nedir,Nasıl Oynanır ?

Kriket, on birer kişilik iki takım arasında, sopa ve top yardımıyla, merkezinde 20 metre uzunluğunda dikdörtgen bir saha bulunan ovalimsi bir alanda oynanan takım sporudur. 

Kriket Saha Ölçüleri Nelerdir ?

Kriket Sahası Özellikleri Nelerdir ?
                   

Kriket , 155 metre uzunluğa 135 metre genişliğe ulaşan oval bir sahanın tam ortasında uzanan 20 metre boyunda ve 3 metre 66 cm genişliğinde bir sahada oynanır.

Kriket Kale Ölçüleri Nelerdir ?

                                 

Sahanın karşılıklı uçlarında 71 cm yüksekliğinde  kale görevi gören 3 adet çubuk vardır ve bu çubuklara wicket adı verilir. Asıl amaç bu wicketleri vurmaya çalışmaktır.

Kriket Topu Özellikleri Nelerdir ?

Kriket Topu Özellikleri Nelerdir ?

                          

Kriket topunun çapı 22 cm ağırlığı 155 gr dır.

İSTERSENİZ BURADAN KRİKET NEDİR, NASIL OYNANIR ADLI POWER POİNT SLAYT DOSYASINI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Kriket Sopası Özellikleri Nelerdir ?

Kriket Sopası Özellikleri Nedir ?

                 

Topa vurmak için kullanılan sopanın uzunluğu 96 cm’dir.

Kriket Kaç Kişiyle Oynanır ? Oyun Süresi ve Setler Nasıldır ?

Krikette takımlar 11’er kişiden oluşur. Kriket maçları innings denilen devrelere ayrılmıştır. Bir takımın 10 vurucusu oyun dışı kaldığında bir innings sona erer ve takımlar rolleri değişirler,(atıcılar vurucu konumuna, vurucular atıcı konumuna) bir maç ise en az 2 innings üzerinden oynanır. En yüksek puan alan takım oyunu kazanır.

Kriket Sporu Nedir,Nasıl Oynanır ?

 Kriket Nasıl Oynanır ?                           

Krikette takımlar 11’er kişiden oluşur, oyun sırasında vuruş yapan takımın 2 oyuncusu atış yapan takımın ise tüm oyuncuları sahadadır. Oyuna başlamadan önce kura atışı ile atıcı ve vurucu takım belirlenir.

Vurucu takımdan 2 oyuncu wicketlerin önünde yerlerini alırlar. Atıcı elindeki kriket topunu vurucunun arkasındaki wicketi devirmek için gönderir vurucu ise elindeki sopa ile wicketi savunmaya çalışır, atılan top wickete çarparsa vurucu oyun dışında kalır.

Başarılı bir vuruş gerçekleşir ise hem vurucu hem atıcı karşı sahadaki wicketlere doğru koşmaya başlarlar bu sırada atıcı takımın oyuncuları topu yakalamaya çalışırlar.

Krikette Puanlama Nasıl Yapılır ?

Vurucular top yakalanmadan yer değiştirebilirlerse 1 ran puanı kazanırlar, vurulan top yere değmeden oyun alanı dışına çıkarsa 6 ran puanı, yere çarptıktan sonra dışarı çıkarsa 4 ran puanı vurucu takımın hanesine yazılır. Eğer top, atıcı takımların oyuncuları tarafından havada yakalanırsa vurucu oyun dışı kalır, atıcı takımın oyuncularından biri oyun alanı içerisinde yerden seken topu tuttuğunda kaleciye pas verir , kaleci topu atarak wicketi devirdiğinde vurucu oyun dışı kalır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar