Floorball Nedir,Nasıl Oynanır ?

Floorball Nedir,Nasıl Oynanır ?


Floorball Nedir,Nasıl Oynanır ?

Floorball 40 x 20 m'lik bir sahada oynanan çok yönlü bir kapalı alan takım sporudur. Buz hokeyinin salona uyarlanmış şeklidir denilebilir.  İki takımın aynı anda sahada beş saha oyuncusu ve bir kalecisi vardır.(5 oyuncu + 1 kaleci toplam 6 kişi) Floorball, plastik sopalarla ve çok hafif bir topla ve sopasız bir kaleci ile oynanır. Floorball’da temel amaç floorball sopasıyla, rakipten daha fazla gol atmaktır. Uluslararası resmi oyun süresi 3 x 20 dakikadır. Organizasyonun çeşidine göre süreler değişebilir. Örnek: 2 x 15 dk , 3 x 15 dk gibi.

Floorball Sopası Özellikleri Nelerdir ?

Floorball Sopası Özellikleri Nelerdir ?

                                

Floorball sopası özel olarak tasarlanmış plastik yapıdadır, maksimum 1 metre 20 santimetre uzunluğundadır ve karbon, kompozit malzemelerden üretilir.

Floorball Topu Özellikleri Nelerdir ?

Floorbal Topu Özellikleri Nelerdir ?

                                              

Floorball topu özel olarak tasarlanmış plastik yapıdadır ve 72 mm ebadında,23 gr ağırlığındadır .Bu topun içi boştur ve üzerinde 26 delik bulunur.

Floorball Saha Ölçüleri Nelerdir ?

Floorball Sahası Özellikleri Nelerdir ?

                         

İSTERSENİZ BURADAN FLOORBALL NEDİR, FLOORBALL KURALLARI NELERDİR ADLI POWER POİNT SUNUM DOSYASINI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Floorball Oyun Kuralları Nelerdir ?

Bu spordaki amaç parke sahada, özel olarak tasarlanmış floorball sopaları ile yine kendine özgü bir yapısı olan floorball topunu rakip kaleye gol atabilmektir. Oyun alanı 40 m uzunluğunda ve 20 m genişliğindedir. Düşme boşluğunun en az 50 cm serbest bırakılması önerilir.

  • Saha çevresi 50 cm yüksekliğinde yuvarlak bir bantla çevrelenmiştir. 
  • Florball sopası maksimum 1 metre 20 cm uzunluğundadır ve karbon ve kompozit malzemelerden yapılır. Oyunda kullanılan top 23 gr ağırlığında içi boş yapıdadır ve üzerinde 26 adet delik bulunur.
  • Floorball oyununda bir takım 5 oyuncu 1 kaleci olmak üzere 6 kişiden oluşur. (Yedeklerde ise 14 sporcu bulunabilir) Toplam kadro en fazla 20 kişidir.
  • Oyun uluslararası resmi kural olarak 60 dk üzerinden (20 dk’lık 3 periyot şeklinde) oynatılır, devre araları 10’dk dır.
  • Oyun herhangi bir nedenle durduğunda ya da top dışarı çıktığında süre durdurulur.
  • Kaleler 1 metre 60 santimetre genişliğinde ve 1 metre 15 santimetre uzunluğundadır.
  • Vücut temasının yasak olduğu oyunda (omuz omuz mücadeleye izin verilir), kural ihlalinde saha dışında dakika cezaları ya da penaltı atışlarına gidilmekte, oyuncuların sıklıkla değişebildiği sporda ofsayt kuralı uygulanmaktadır.
  • Top oyuncu tarafından oyun sınırları dışına çıkarılırsa diğer takım topu çıkan noktadan oyuna başlar.
  • İki takımında 30 sn’ lik birer mola hakkı vardır. Gol olduktan sonra oyun orta noktadan santra ile başlar
  • Oyunu denetlemek için her biri eşit yetkiye sahip iki hakem vardır . Maç berabere biterse, takımlar fazladan on dakika oynar ve ilk golü atan takım kazanır.  Maç uzatmadan sonra hala berabere kalıyorsa, buz hokeyine benzer bir penaltı atışları kazananı belirler.
Floorball Nedir,Nasıl Oynanır ?
                                     
  • Kontrollü omuzdan omuza temasa izin verilir, ancak buz hokeyi benzeri kontrol yasaktır. Topsuz oyuncuları itmek veya gevşek bir top için yarışmak da yasaktır ve bu ihlallerin çoğu iki dakikalık cezalara yol açar .
  • Kontrole ek olarak, oyuncular topa ulaşmak için rakibinin sopasını kaldıramaz veya herhangi bir sopa ihlali yapamaz. Ayrıca, oyuncular sopalarını kaldıramaz veya topu diz seviyelerinin üzerinde oynayamazlar ve oyuncunun bacakları arasına sopa yerleştirilemez.
  • Kasıtlı olarak elle veya kafa ile pas vermek, ihlali yapan oyuncu için iki dakikalık bir ceza ile sonuçlanabilir.
  • Sopa ihlali gibi birçok faul için sağlanan tek disiplin serbest vuruştur. Ancak hakemin takdirine bağlı olarak, bir ceza iki veya beş dakika değerinde olabilir. Bu noktada faul yapan oyuncu ceza sahasına oturur ve takımı penaltı süresi için kısaltılır. Fiziksel temas veya sportmenlik dışı davranış gibi 'aşırı' bir faul yapılırsa, bir oyuncu 10 dakikalık bir ceza veya hatta bir maçta kötü davranış alabilir.
  • Kaleciler, yastıklı pantolonlar, yastıklı göğüs koruyucusu, dizlikler ve bir kask ile sağlanan sınırlı koruma kullanırlar. Bazı kaleciler eldiven ve / veya bileklik takmayı sever. Kaleci ayrıca dirsek pedleri ve sporcu kayışları gibi başka koruyucu ekipman da giyebilir ancak büyük dolguya izin verilmez. Kaleciler sopa kullanmazlar ve kaleci alanı içindeyken topla oynamak için ellerini kullanabilirler. Orada, topun yarı saha çizgisinden önce yere değmesi şartıyla, topu takım arkadaşlarına atmalarına izin verilir. Tamamen kutunun dışında olduklarında, kaleciler saha oyuncusu olarak kabul edilir ve elleriyle topa dokunmalarına izin verilmez. Koç, kaleciyi oyundan çıkarabilir ve istediği zaman bir saha oyuncusuyla değiştirebilir. 

Floorball Genel Özellikler Nelerdir ?

  • Florball uluslararası resmi kuralları Uluslararası Floorball Federasyonu (IFF) tarafından belirlenmektedir. Müsabakalar için resmi kurallar ilk olarak 1981'de yazılmıştır.
  • Oyun, 1960'ların sonunda İsveç’te tasarlandı ve gelişimini sürdürdü, günümüzde sürekli gelişme içerisinde ve tanınmakta olan bir branştır.
  • Floorball, İlk kez 2017 yılında Polonya'nın Wrocław kentinde düzenlenen Dünya Oyunlarına dahil edildi . İsveç, Dünya Oyunları'nda ilk altın madalya kazanan  oldu.
  • Floorball oyunu, salibandy (Finlandiya'da), innebandy (İsveç ve Norveç'te) ve unihockey (İsviçre ve İrlanda'da) gibi birçok başka isimle de bilinir . 
  • IFF 1986 yılında kurulduğunda, spor çoğunlukla İskandinav ülkeleri, Japonya ve Avrupa'nın çeşitli yerlerinde oynandı . 1990'da, florbol 7 ülkede tanındı.
  • 2009 yılı itibariyle, florball sporu neredeyse 80 ülkede oynanmıştır. Bunlardan 58'inin IFF tarafından tanınan ulusal floorball fedarasyonları vardır.
  • Dünya Florbol Şampiyonası, dünyanın dört bir yanından takımların dünya şampiyonluğunu kazanmak için bir turnuvada oynamak üzere bir araya geldiği yıllık bir etkinliktir.
  • Erkekler Dünya Florbol Şampiyonası her iki yılda bir Aralık ayında (2008'den beri) düzenlenmektedir.
  • Dünya Kadınlar Florbol Şampiyonası, her garip yılda her Aralık (2009'dan beri) düzenlenmektedir.
  • 19 Yaş Altı Erkekler Dünya Florbol Şampiyonası her yıl Mayıs ayında (2009'dan beri) yapılır.
  • 19 Yaş Altı Kadınlar Dünya Florbol Şampiyonası, her çift yılda her Mayıs (2008'den beri) düzenlenmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar