Dağcılık Nedir, Nasıl Yapılır ?

Dağcılık Nedir, Nasıl Yapılır ?


Dağcılık Nedir, Nasıl Yapılır ?

Dağcılık, dağlarda yürüyüş ve kamp kurmanın yanı sıra tırmanma sporunu da kapsayan bir doğa sporudur. Amaç yüksek noktalara ulaşmaktır. 18 ile 19. yüzyıllarda Avrupalı (İngiliz ve Fransızlar başta olmak üzere) zenginlerin boş zamanlarını değerlendirme ve hayatlarının rutinlerini yeni maceralarla süsleme arayışı neticesinde bir spor sayılmaya başlanan dağcılık, 20. yüzyılın başında diğer ulusların da ilgisini çekmeyi başarmıştır. Uluslararası bir spor haline gelmesi ise, 1931 yılında, merkezi Cenevre'de olan Uluslararası Dağcılar Birliği »UIAA’nın« kurulmasıyla mümkün olmuştur. İzleyen yıllarda, belirli teknik ve emniyet yöntemlerinin geliştirilmesine paralel olarak kendine özgü disiplini ve ilkeleri olan bir spor haline dönüşen dağcılık, birçok doğa sporunun da önünü açmıştır.

                                 

Dağcılık Nedir, Nasıl Yapılır ?

Çoğu sporun aksine, dağcılık, yaygın olarak uygulanan resmi kurallardan, düzenlemelerden ve yönetişimden yoksundur; dağcılar, dağlara tırmanırken çok çeşitli teknik ve felsefelere bağlı kalırlar. Çok sayıda yerel dağ kulübü, kaynaklar ve sosyal faaliyetler düzenleyerek dağcıları destekler. Bir dağ kulüpleri federasyonu olan Uluslararası Tırmanma ve Dağcılık Federasyonu (UIAA), Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından dağcılık ve tırmanış için tanınan dünya organizasyonudur.

Genellikle bir ekip halinde gerçekleştirilen dağcılık sporu, çalışılan bölgeye ve yapılan tırmanışın türüne göre Kaya Tırmanışları ve Kar ve Buz  Tırmanışları olmak üzere ikiye ayrılır.

Kaya tırmanışları adından anlaşılacağı gibi kayalık arazilerde yapılan bir spordur. Kaya tırmanışlarının bir kısmı doğal bir kısmı da yapay tırmanışlar olarak adlandırılır.

Doğal Tırmanış, Duvar ve Baca Tırmanışları olarak ikiye ayrılır.

Duvar Tırmanışı: Kayalardaki çıkıntı ve yarıklardan yararlanılarak yapılır.

Baca Tırmanışı: Karşılıklı iki dik kaya arasındaki çukur boşluğunda yapılır. Bu tırmanışta dağcının gövdesi tamamiyle bacanın içindedir. Kaya tırmanışlarında denge en önemli unsurdur. Bu tırmanış türünde  tırmanıcının iki eli ve bir ayağı ya da iki ayağı ya da bir eli olmak üzere en az üç noktası kayayla temas halinde olmalıdır.

İSTERSENİZ BURADAN DAĞCILIK NEDİR, NASIL YAPILIR ADLI POWER POİNT SLAYT DOSYASINI İNDİREBİLİRSİNİZ...

Yapay Kaya Tırmanışları: Yapay Kaya Tırmanışları üzerinde tutamak ve basamaklar bulunan yapay platform üzerinde yapılan tırmanışları ifade eder.

Kar ve Buz Tırmanışları: Karlar ve buzlarla kaplı yüksek dağlarda gerçekleştirilir. Buz çivilerinin kullanıldığı kar kazmalarıyla basamakların açıldığı oldukça zor bir tırmanış türüdür.

Dağcılıkta amaç hedeflenen zirveye çıkmak olsa da aynı şekilde inişin de önemi büyüktür. Her tırmanışın inişi de daha önceden planlanmış olmalıdır. İnişlerde dikkat edilmesi gereken teknik ise sporcunun gövdesinin üst bölümü öne eğik olarak çömelmiş olarak kısa adımlarda iniş yapılmasına dikkat edilmelidir.

İPLER

                                     


Dağcılıkta iplerin temel amacı dağcıyı emniyete almak, yani tehlikeli bir düşüşü önlemektir. Bu maksatla kullanılan ipler, ipin fiziksel özelliklerine göre iki kategoriye ayrılır. *Dinamik İpler *Statik İpler Tırmanışta dağcılar, olası bir düşüşe karşı ana ve ara emniyet noktaları oluşturarak buralardan kendilerini emniyete alırlar.

TIRMANIŞ AYAKKABISI



Kaya tırmanışının en önemli malzemelerinden biri, Kaya Tırmanış Ayakkabısıdır. Bu özel ayakkabılar sayesinde sporcular basışlarını daha konforlu ve güvenli olarak yaparlar.

KASK

                                                


Beyin hayati bir organdır ve alacağı  darbeler ,ölümle ya da kalıcı bir hasarla sonuçlanabilir. Yapılan sporun doğası gereği, dağcının düşerek başını vurması  ya da kaya/taş düşmesi sonucu başına darbe alması her zaman mümkündür. Güvenlik gereği kask takılmalıdır.

PERLONLAR

                                                     


Perlonlar, son derece dayanıklı olmalarına rağmen oldukça ekonomik bir dağcılık malzemesidir. Çok geniş bir kullanım alanı vardır. İstasyon kurarken emniyet noktalarını birleştirmede, emniyet kemeri yapımında ve quickdrawlar da kullanılır.

EMNİYET KEMERİ (KOŞUM)

                           


Emniyet kemeri, tırmanışçının ipe bağlanmasını sağlayan parçadır. Temel dağcılık malzemelerinden biridir.

TAKOZLAR

                                         


Takozlar, tırmanış esnasında çatlaklardan emniyet almaya yarayan, metal bir kafa ile ona bağlı ip ya da telden oluşan emniyet aletleridir. Metal uçlar (Genelde alüminyum) kayadaki çatlaklara yerleştirilir ve buna bağlı tel ya da ipe karabina takılarak emniyet alınır. 

KARABİNA

                                  


Dağcılıkta çok yönlü kullanımı olan bir malzemedir karabina. Temel bir bağlantı parçasıdır. Emniyet kemerinden, emniyet istasyonlarından ipe kolaylıkla ve hızla bağlanmanızı sağlayabileceği gibi, sırt çantasına ıvır zıvır malzemeyi asmanıza da yarar.

8 Lİ İNİŞ ALETİ

                                                            


Sekizli, ipin sürtünme gücünden yararlanarak iniş yapmanızı sağlayan bir alettir. Bir kilitli karabina ile emniyet kemerine bağlanır.

BOLTLAR

                                         


Bolt, sabit ve kalıcı bir emniyettir. Spor tırmanışta kullanılır. Geleneksel tırmanışta, lider sikke, takoz, freehand gibi emniyet malzemelerini kendisi yerleştirerek tırmanırken, spor tırmanışta önceden hazırlanmış emniyetler, yani boltlar kullanılır. 

SİKKELER

                                          


Sikke, tırmanış esnasında, kaya üzerindeki çatlaklara, deliklere çakılarak emniyet almaya yarayan, çivi gibi işlev gören temel bir ekipmandır. Üretildiği malzemeye göre, yumuşak ve sert sikkeler olmak üzere iki ana sikke türü vardır. 

BUZ KAZMASI

                       


Buz kazması dağcılığın en temel malzemelerindendir. Kar ve buz altında yapılan tırmanışlarda, yan geçişlerde, inişlerde ve emniyet almada kullanılır. Ayrıca kar/buz üzerinde düştüğünüzde durmanızı sağlayacak yegane araçtır. 

KRAMPONLAR

                             


Krampon, kar ve buz üzerinde yürürken ya da tırmanırken, kaymayı önleyen ve bir çekiş gücü yaratmamızı sağlayan temel bir dağcılık malzemesidir. Özellikle  kış dağcılığı ile yüksek irtifa dağcılığının olmazsa olmazlarındandır.  

BATON

                                 


Baton, yürüyüşlerde ve tırmanışlarda yükü kollara paylaştırdığı ve kış faaliyetlerinde denge sağlayan, inişlerde dizlere ve bileklere binen yükü azalttığı için sakatlıkları engelleyen, birçok dağcının kullandığı yürüyüş sopası görevi gören bir ekipmandır.

DAĞCI ÇANTASI

                          


Dağcılık ve kamp çantaları ile kişisel eşyalarınızı, giysilerinizi, outdoor spor ekipmanlarınızı ve elektronik aletlerinizi rahat bir şekilde taşıyabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar