Bandy Sporu Nedir, Nasıl Oynanır ?

Bandy Sporu Nedir, Nasıl Oynanır ?

                                     

Bandy sporu, ufak bir topu rakip kaleye gol atma üzerine hedeflenmiş buz üzerinde oynanan bir spordur. Bandy sporunda her iki takımda da 11 oyuncu yer alır. 45 dakikalık 2 devre üzerinden oynanır, devre arası 15 dk olan bandy sporunda duraklamalar söz konusu ise uzatma oynatılabilir. Bu spor buz hokeyi,  çim hokeyi ve futboldan izler taşır. Oyuncuların "bandies" adı verilen eğimli sopaları vardır. Bandy sporcuları iyi bir patenci olmanın yanında iyi top kullanma becerisine sahip olmalıdır.

Bandy Sahası Özellikleri Nelerdir ?

Bandy Sahası Ölçüleri Nelerdir ?

                  

Bandy sahası 90-110 metre uzunluğunda ve 45-65 metre genişliğinde buzla kaplı bir sahadır. Etrafı 15 cm yüksekliğinde kenar panelleri ile çevrilir. Sahanın karşılıklı kısa kenarlarında iki kale ve önlerinde 17 metre yarı çaplı ceza alanı bulunmaktadır. Ceza alanı yayının üzerinde 10 metre çapında bulunan iki daire ise serbest vuruş bölgeleridir.

Bandy Sopası Özellikleri Nelerdir ?

Bandy Sporu Nedir ?

                              

Bandy sopası özelliği gereği kavisli yapıdadır. Bu en fazla 127 cm uzunluğunda olabilir.

Bandy Topu Özellikleri Nelerdir ?

Bandy Topu Özellikleri Nelerdir ?

                      

Bandy topu buzun üzerinde rahatlıkla görülebilmesi için genellikle turuncu renk üretilir ve 6-7 cm ağırlığı ise 60 – 80 gr dır. 

Bandy Sporu Ekipmanları Nelerdir ?

Oyuncuların giymesi gereken temel ekipman, bir çift bandy pateni , bir kask , bir ağız koruyucu ve kaleciler için ekstra bir yüz koruyucu içerir. Takımlar, iki takımı ayırt etmeyi kolaylaştıran üniformalar giymelidir. Kaleci, tıpkı futbolda olduğu gibi, onu takım arkadaşlarından ayırmak için farklı renkler giyer.

Bandy Sporu Nasıl Oynanır ?

Bandy sporu orta sahadan yapılan santra vuruşu ile başlar, oyuncular ellerindeki sopalar yardımıyla birbiriyle paslaşarak rakip kaleye gol atmaya çalışırlar. Bandy sporunda sadece kaleciler topa elleriyle, kafayla ya da kollarıyla vurabilirler, diğer oyuncularda bunlar yasak olduğu gibi sopalarını kafa seviyelerinden yukarı kaldırıp topu kontrol etmek yasaktır.

Bandy Sporunda Cezalar Nelerdir ?

Bandy sporunda fiziksel temas serbesttir. Çelme, itme ve vurma yasaktır. Kural ihlali durumlarında  serbest vuruş , penaltı ya da dakika cezası gibi cezalar vardır. Dakika cezası alan sporcuya mavi kart gösterilir ve belirtilen süre boyunca ceza köşesinde bekler, üç kez mavi kart gören sporcu kırmızı kart görür ve oyundan atılır. Eğer kural ihlali ceza sahasının içerisinde yapılırsa 12 metre uzaklıktan penaltı atışı kullanılır.

Bandy Sporu Diğer Kuralları Nelerdir ?

Bandy sporunda futboldaki ofsayta benzer bir kural vardır. Forvet oyuncusu pas alabilmek için kaleye en yakın savunma oyuncusunun gerisinde bulunmalıdır. Yüksek oyun temposu olan bandy’de oyuncu değişikliği sırasında oyun durdurulmaz. Eğer top savunma oyuncusundan dışarı çıkarsa hücum takımı köşe vuruşu kullanılır, köşe vuruşu sırasında hücum oyuncuları ceza sahası dışında , savunma oyuncuları ise kale çizgisi üzerinde olmalıdır.

Bandy çoğunlukla serbest akışlı bir spordur, oyun yalnızca top oyun alanından dışarı çıktığında ya da oyun hakem tarafından durdurulduğunda durur. Bir duraklamanın ardından oyun serbest vuruş, penaltı vuruşu ya da  köşe vuruşu ile tekrar başlayabilir. Eğer top kenar çizgileri boyunca sahayı terk ederse, hakem hangi takımın topa en son dokunduğuna karar vermeli ve tıpkı futbolun oyuna sokmasında olduğu gibi rakip takıma yeniden vuruş vuruşu vermelidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar