Zorbing Sporu Nedir,Nasıl Yapılır ?

Zorbing Sporu Nedir,Nasıl Yapılır ?


Zorbing Sporu Nedir,Nasıl Yapılır ?

Zorbing (küre sürüşü), genellikle şeffaf plastikten yapılmış bir kürenin içinde yokuş aşağı yuvarlanma rekreasyonu gerçekleştirilen ekstrem bir spordur. Zorbing genellikle hafif bir eğimde gerçekleştirilir ancak daha fazla sürücü kontrolüne izin veren düz bir yüzeyde de yapılabilir. Tepelerin olmadığı durumlarda bazı operatörler; şişirilebilir, ahşap veya metal rampalar inşa etmişlerdir. Kürelerin yüzdürücü doğasından dolayı, kürenin uygun şekilde şişirilmesi ve sürücü içeri girdikten sonra kapatılması koşuluyla Zorbing su üzerinde de yapılabilir. Bu tür kürelerin kullanıldığı " suda yürüyüş " Birleşik Krallık'taki tema parklarında popüler hale geldi. 

Zorbing Sporu Nedir,Nasıl Yapılır ?
                                  

İki tür küre vardır: Koşumlu ve koşumsuz. Koşumsuz küreler üç sürücüye kadar taşıyabilir, koşumlu küreler ise bir ila iki sürücü için tasarlanmıştır. İlk zorbing alanı ZORB Ltd. tarafından Yeni Zelanda'nın Rotorua kentinde kuruldu .

Zorbing Topu Özellikleri Nelerdir ?

Küre, bir topun diğerinin içinde olduğu ve aralarında bir hava tabakasının bulunduğu ( genellikle tek bir ince duvarlı top olan suda yürüme topunun aksine) çift bölümlüdür. Bu, sürücü için bir amortisör görevi görür . Küreler hafiftir ve esnek plastikten yapılmıştır. Pek çok kürenin sürücüyü yerinde tutmak için kayışları vardır, diğerleri ise sürücüyü kürenin etrafında dolaşmak veya yuvarlanma hareketi ile serbestçe fırlatılmak için serbest bırakır. Tipik bir kürenin çapı yaklaşık 3 metre (10 ft) olup, iç küre boyutu yaklaşık 2 metredir (6 ft 7 inç), sürücülerin etrafında 50-60 santimetre (20-24 inç) hava yastığı bırakır. Plastik yaklaşık 0,8 milimetre (0,03 inç) kalınlığındadır.İç ve dış küreler küçük naylon iplerle birbirine bağlanmıştır. Kürelerin bir veya iki tünel benzeri girişi vardır.

Zorbing Tesisleri Nerede Var ?

'Yokuşta yuvarlanma' ve 'küresel sürüş' Birleşik Krallık, Yeni Zelanda, İsveç, Estonya, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovak Cumhuriyeti, İsviçre, Japonya, Hindistan'da Kochi'de Tayland'da Phuket ve Slovenyada , Amerika Birleşik Devletleri'nde Pigeon Forge, Tennessee , Wisconsin Dells, Wisconsin , Amesbury, Massachusetts ve Roundtop Mountain Resort, Lewisberry ve Pennsylvania'da tesisler bulunmaktadır.

Zorbing Sporu Nedir,Nasıl Yapılır ?

                         

Zorbing ve Guinness Dünya Rekorlar Kitabı

Guinness Dünya Rekorları Kitabı dört küre rekorunu tanıyor:

  • Tek bir ruloda kat edilen en uzun mesafe, 570 metre (1.870 ft) ile Güney Afrika'dan Steve Camp'e aittir. 
  • En hızlı küre sürüşü, saatte 52 kilometre (32 mil/saat) hıza ulaşan Yeni Zelandalı Keith Kolver tarafından gerçekleştiriliyor. 
  • Zorbing için harcanan en uzun süre 3 saat 49 dakika 6 saniyedir; rekor, bir zamanlar en hızlı küre sürüşünü de gerçekleştiren Rebecca Mazonson'a ait.
  • Bir Zorb'da en hızlı 100 metre (330 ft) 23,21 saniyedir; 8 Eylül 2019'da Sam Maguire Hasat Festivali sırasında rekoru kıran İrlanda, County Cork, Dunmanway'den James Duggan tarafından düzenleniyor .

Zorbing Sporunda Risk faktörleri Nelerdir ?

Kürelerin yastıklama tasarımı birçok ciddi yaralanmayı önlese de, morluklar ve sıyrıklar gibi hafif yaralanmalar genellikle küre bir yokuştan aşağı yuvarlanırken nesnelere çarpma veya takılma nedeniyle meydana gelebilir. Ciddi yaralanmalar nadir olsa da, havasızlıktan dolayı çocukların bayıldığı ve hatta bazı ölümlerin olduğu vakalar yaşandı.

  • Haziran 2009'da Çek Cumhuriyeti'nde zorbing sırasında bir öğretmen öldü (ve bir öğrenci de ağır yaralandı). 
  • Ocak 2013'te Rusya'nın Dombay kentindeki bir kayak merkezinde bir adam boynunun kırılması nedeniyle öldü ve bir başkası da içinde bulunduğu Zorb'un kontrolden çıkıp bir dağdan aşağı yuvarlanması, kayalara çarpması ve sonunda bir kilometre ötede durması sonucu ağır yaralandı. 
  • Aralık 2021'de Hillcrest İlkokul Trajedisi nedeniyle yaralanan veya öldürülen çocukların bir kısmı , şiddetli rüzgarla havaya fırlatılan Zorb'ların içindeydi. 
  • Mayıs 2023'te İngiltere'deki Southport yiyecek ve içecek festivalinde havaya zorb kaldırıldığında dokuz yaşındaki bir çocuk yaralandı .

Yorum Gönder

0 Yorumlar