Netbol -Netball- Sporu Nedir, Nasıl Oynanır ?

Netbol -Netball- Sporu Nedir, Nasıl Oynanır ?


Netbol -Netball- Sporu Nedir, Nasıl Oynanır ?

Amerika Birleşik Devletlerinde basketbolun kadınlara uyarlanmış bir versiyonu olarak ortaya çıkmıştır. Netball kadın basketbolu olarak da anılmaktadır.

Netbolda Bir Takımda Kaç Sporcu Yer Alır ?

Netball- netbol-  branşında bir takımda 7 oyuncu yer almaktadır.

Netballda Amaç Nedir ?

Netbolda hedef yerden 3.05 m yükseklikte olan çembere  450 gr ağırlığındaki netbol topunu başarılı bir şekilde atabilmektir . (Bu çember basketbol potasından farklı özelliktedir ve bir panyası bulunmamaktadır). 

İSTERSENİZ BURADAN NETBOL- NETBALL-NEDİR ADLI POWER POİNT SUNUM DOSYAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Netball- Netbol-Saha Ölçüsü Nedir ?

Netbol sahası 30 metre 5 cm uzunluğunda ve 15 metre 25 cm genişliğinde bir yapıdadır. Saha 3 eşit parçaya bölünmüş konumdadır.  Sahanın ortasında oyunun başlatıldığı 1 metre çapında bir orta daire bulunmaktadır. Her iki ucunda ise 4 metre 90 cm çapında yarım daire şeklinde kale alanı yer alır.

               

    
Netbol -Netball- Sporu Nedir, Nasıl Oynanır ?

Netball -Netbol-Potası Ölçüleri Nelerdir ?

Netbol potası yerden yüksekliği 3.05 metredir ve bir çemberden oluşmaktadır. (Netbol potasında panya bulunmamaktadır.)

Netbol Topu Özellikleri  Nelerdir ?

Netbol topu 450 gr ağırlığındadır. Netball topu deri veya kauçuktan üretilmektedir.

Netball Sporu Kaç Dakika Üzerinden Oynanır ?

Netbol sporu 15’er dakikalık 4 çeyrek üzerinden totalde 60 dakika üzerinden oynanır.

Netbol -Netball- Sporu Nedir, Nasıl Oynanır ?

Netball -Netbol- Sporunda Kaç Oyuncu Değişikliği Hakkı Vardır ?

Çeyrek aralarında takımların sınırsız oyuncu değişikliği hakkı vardır.

Netbol Sporunda Molalar Nelerdir ?

Birinci ve ikinci çeyrekler arasında ve üçüncü ile dördüncü çeyrekler arasında üç dakikalık, devre arasında beş dakikalık aralıklar vardır.

Netbol Sporu Nasıl Oynanır ?

Oyun orta daireden verilen pas ile başlar topa sahip olan takım topu rakibin kale alanı içerisine sokmaya ve şutör ya da hücumcunun sayı yapmasını sağlamaya çalışır. Top sürülmeden sürekli pas yapılarak rakip kale alanı içerisine yönelmeye çalışılır. Kaleye atılan şutlar sadece kale alanını içeren yarım daireden yapılabilir. Her gol 1 sayı değerindedir ve her gol sonrası oyun orta daireden başlar.

Topu elinde bulunduran oyuncu,topla yürüyerek harekette bulunamaz, topu elinde bulunduran oyuncu takım arkadaşına pas vermelidir (pas havadan ya da yerden sektirilerek verilebilir) ya da hücum alanı içerisinde ise potaya şut atabilir.

Netballsporunda oyuncuların birbirlerine temas etmesi yasaktır. Bir oyuncunun 3 sn den daha azla topu elinde tutması ve topa ayakla vurması kural hatalarındandır.

Oyunculara takım içindeki rollerini tanımlayan ve sahadaki hareketlerini kısıtlayan "pozisyonlar" atanır. Saha bütünlüğü 3 eşit alana bölünen netbolda her oyuncunun kendine ait bir alanı bulunur, oyuncuların kendi bölgesinin dışarına çıkması da kural ihlalidir. Oyun sırasında, topa sahip bir oyuncu pas atmadan önce birden fazla adım atamaz ve üç saniye içinde pas vermek veya gol için şut atmak zorundadır. Goller yalnızca pozisyonda belirtilen hücumcu oyuncular tarafından atılabilir.

1893'te Martina Bergman-Österberg , Amerika Birleşik Devletleri'nde oynanan oyunu gördükten sonra Londra'daki Hampstead Fiziksel Eğitim Koleji'nde bayan beden eğitimi öğrencilerine basketbolun bir versiyonunu gayri resmi olarak tanıttı . Bu oyunun kuralları birkaç yıl içinde Madame Österberg'in kolejinde değiştirildi. 1897'de ABD'de kadın basketbolunun kurallarını getiren başka bir Amerikalı öğretmen olan Bayan Porter'ın ziyareti sırasında önemli revizyonlar yapıldı; oyun ayrıca açık havada çim sahalara taşındı, oyun sahası üç bölgeye ayrıldı ve sepetler ağları olan halkalarla değiştirildi. 1960'a gelindiğinde, netball kuralları uluslararası olarak standartlaştırıldı. Sporu küresel olarak denetlemek için şimdi . Uluslararası Netball Federasyonu (INF) olarak adlandırılan uluslararası bir yönetim organı oluşturuldu .

Yorum Gönder

0 Yorumlar