Kin-Ball Sporu Nedir, Nasıl Oynanır ?

Kin-Ball Sporu Nedir, Nasıl Oynanır ?

                           

Kin-Ball Sporu Nedir, Nasıl Oynanır ?

Kin-ball  3 takımın aynı anda mücadele ettiği 1.22 metre çapında ve yaklaşık 1 kg ağırlığındaki bir topla oynanan salon sporudur.. Kin-Ball oyunlarının her biri 15 dakika süren üç periyodu vardır, ancak bu süre genç oyuncular için 7 dakikaya kadar düşebilir. Devre sonunda eşitlik söz konusu ise 5 puanlık bir uzatma devresi daha oynanır. Kin-Ball sporunda bir takımın oyunu kazanabilmesi için 3 devreyi de önde bitirmesi gerekmektedir. Hızlı karar vermenin yanı sıra aynı zamanda da yön algısının ön plana çıktığı keyifli bir spordur. . Kin-Ball, 1986 yılında Kanada'nın Quebec kentinde Mario Demers adlı bir beden eğitimi profesörü tarafından icat edildi.

Kin-Ball Saha Ölçüleri Nelerdir ?

Oyun sahası eni ve boyu 20 metre x 20 metre olmalıdır, sahayı gösteren tüm çizgiler ise aynı renkte ve 5 cm kalınlığında olmalıdır.

                    

Kin-Ball Sporu Nedir, Nasıl Oynanır ?


Kin-Ball Kaç Kişiyle Oynanır ?

Sahada bulunan üç takımın da oyun esnasında 4’er tane oyuncusu bulunur. Her takım müsabaka esnasında 3 farklı rengi temsil eder bu renkler  siyah, gri ve mavidir. (Bazen mavi yerine pembe kullanılır). T akımlarda erkek ve kadın sporcular karışık yer alabilir. Müsabakaya başlamadan önce hakemler, üzerinde 3 takımın da renginin bulunduğu zarı yere atar ve zar atıldıktan sonra en üste gelecek olan takım müsabakaya başlamaya hak kazanır.

Kin-Ball Nasıl Oynanır ?

Başlangıç vuruşu oyun alanının tam ortasından yapılır, hücum takımından 3 oyuncu topu tutar, diğer iki savunma takımı oyuncuları ise savunma pozisyonunda beklerler. Hücum takımından oyuna başlangıç vuruşu yapacak 4.sporcu ise üç takım arkadaşının orta alanda tutmuş olduğu topa  her şey kardeşlik anlamına gelen «omnikin» ve hemen arından topu karşılayacak olan takımın rengini söyleyerek vuruşunu gerçekleştirir. Rengi belirtilen takımın oyuncuları topu, top yere değmeden vücudunun herhangi bir yeriyle topu yakalamaya çalışır, eğer bu takım topu yakalayamaz ise diğer iki takım 1’er puan kazanır. Defans takımı topu yakalamayı başarırsa hücum hakkı kazanır aynı şekilde servis kullanarak topu diğer takımlara atar, herhangi bir faul yapılmadığı sürece oyun bu şekilde devam eder. Herhangi bir faul yapıldığında diğer iki takıma 1’er puan verilir.

                                                    

Kin-Ball Sporu Nedir, Nasıl Oynanır ?


Kin-Ball Kuralları Nelerdir ?

Topa sahip olan takımın başlangıç pozisyonu alabilmesi için 10 sn süresi vardır. Topu hakemin göstermiş olduğu noktadan en fazla 2 metre 40 cm  uzağa taşıyabilir, vurulan top direkt olarak yere atılamaz, en az 1.8 metre havada yatay hareket etmelidir, aksi durumda top yere düşmüş sayılır.  Servis atışı sırasında ikiden fazla defans oyuncusunun topa 1,8 metre mesafede bulunması, vuruş yapılırken defans takımından bir sporcunun topa dokunması ya da vuruşu yapan oyuncunun diğer eliyle bir defans oyuncusunu tutması faul olarak kabul edilir, bu faul durumlarında karşı iki takıma da 1’er puan verilir.

  • Kin-Ball oyunlarının her biri 15 dakika süren üç periyodu vardır, ancak bu süre genç oyuncular için 7 dakikaya kadar düşebilir.
  • Oyun, her biri dört oyuncudan oluşan rakip takımlar tarafından oynanacaktır.
  • Her periyot arasında oyunculara 1 dakikalık mola verilecektir.
  • Oyunun amacı, herhangi bir takımın rengi çağrıldığında, top yere değmeden önce vücudunun herhangi bir yeri ile topu yakalaması ve ardından başka bir takıma geri vurmasıdır.
  • Topun yere temasını engelleyemeyen bir takım hata yapıp diğer iki takıma bir puan verinceye kadar oyun bu şekilde devam eder.
  • Topla oynarken, bir takımda topu tutan üç oyuncu bulunmalıdır, dördüncü oyuncu ise koşup topu yakalayacak takımın rengini açıkça "Omnikin" diye bağırdıktan sonra koşup topa vurmalıdır.
  • Topun forvet oyuncusunun yanlışlıkla kendi takımının rengine bağırması durumunda diğer iki takıma da puan verilebilir.

Kin-Ball'da sekiz farklı faul türü daha vardır:

  • Topa vururken aynı anda başka bir takımın rengini bağırmak.
  • Çıplak takım dokunmadan topun oyun odasının duvarlarına değmesine izin vermek.
  • Topa art arda iki kez vurmak.
  • Topa aşağı doğru vurmak.
  • 3 oyuncunun temas etmesinden sonra topa vurmanın 5 saniyeden fazla sürmesi.
  • Topa 1.8 metreden daha az mesafeden vurmak.
  • Topa temas eden 3'ten az oyuncu varken topa vurmak.
  • Bir rakip oyuncuyu kasıtlı olarak engellemek.

Oyunun sonunda en çok puana sahip olan takım kazanan ilan edilir.

İSTERSENİZ BURADAN KİN-BALL SPORU NEDİR ? KİN-BALL KURALLARI NELERDİR ADLI POWER POİNT SUNUM DOSYAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Oyunu Kazanmak

Oyunun sonunda en çok puana sahip olan takım kazanan ilan edilir. Oyunun sonunda aynı puana sahip iki veya daha fazla takım varsa, aşağıdaki kriterlerin geçerli olduğu bir eşitlik bozma durumu devreye girer:

1. Kazanılan Birincilik Sayısı : Takımların aynı sayıda birinciliğe sahip olması durumunda.

2.lik Kazanılan İkincilik Sayısı : Takımların aynı sayıda ikinciliğe sahip olması durumunda.

3. Fair-Play Sıralama Puanı Miktarı : Takımların eşit puana sahip olması durumunda.

4. Takımların Karşılıklı Oynadığı Oyun(lar)daki Sıralama Puanı Miktarı : Takımların birbirlerine karşı oynadıkları oyunlarda aynı sıralama puanına sahip olmaları.

5. Toplam Kazanılan Dönem Sayısı : Takımların aynı sayıda kazanılan dönemleri varsa.

Her Takımın Karşılıklı Oynadığı Oyunlarda Kazandığı 6. Periyot Sayısı : Takımların aynı sayıya sahip olması durumunda.

7. Elemelerde Kaybedilen Devrelerin Toplam Tutarı : Takımların elemelerde aynı miktarda kayıp devreleri varsa.

8. IKBF, 5 puanlık bir periyodun mu yoksa komple oyun oynamanın mı uygun olduğunu belirleyecek.

Bir eşitlik bozma oyununun 3. veya 4. kriterlerin ötesine geçmesinin gerekmesi oldukça alışılmadık bir durumdur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar