Halter Nedir ? Detaylı Rehber

Halter Nedir ? Detaylı Rehber

              

Halter Sporu Nedir ? Halter Hakkında Tüm Bilgiler

Halter sporu bar adı verilen ve her iki tarafına farklı ağırlıklar takılabilen demir bir çubuğun kaldırılması esasına dayanır. Sporcu hangi ağırlığı kaldırmayı deneyecekse ilgili ağırlıklar iki tarafa da eşit şekilde bölünerek takılmaktadır.

Halter Barı Ölçüleri Nelerdir ?

Halter Barı Ölçüleri
                 

Halter barı erkeklerde 20 kg ağırlığında, 2.20 metre uzunluğundadır. Bayanlarda ise 15 kg ağırlığında ve 2 metre uzunluğundadır.

Halter Ağırlık Levhaları Hangi Ağırlıklardadır ?

Halter Ağırlık Plakaları Nelerdir ?
                             

Bara takılan ağırlık levhaları çeşitli ağırlıklara sahiptir. ( 0.5 kg ,1 kg , 1,5 kg , 2kg , 2.5 kg , 5 kg , 7,5 kg , 10 kg , 15 kg ,20 kg, 25 kg. 50 kg )

Halter Kaldırılan Platform Özellikleri Nelerdir?

Halter Kaldırma Platformu

                         

Halter kaldırılan platform 4 metre genişliğinde ve 4 metre uzunluğundadır. Kare olan bu platform yerden 10 cm yüksekliğindedir. Sporcular bu platformun üzerinde yer alan bara takılı olan ilgili ağırlığı kaldırmaya çalışır.

Halterde Sporcular Hangi Spor Kıyafetleri Giyerler ?

Sporcular yakasız bir halter mayosu ve kalın tabanlı ayakkabı giyerler. Bel bölgelerini sabitledikleri kemerin kalınlığı ise 10 cm’yi geçmemelidir. Ağırlık kemeri karın bölgesinin öne doğru düşmesini ve belin aşırı bükülmesini engeller.

Halter Sporunda Sikletler Nelerdir ?

           

Halter Sikletleri 

Halter sporu erkeklerde ve kadınlarda 8 farklı siklette  yapılmaktadır. Erkekelrde 56kg, 62kg, 69kg, 72kg, 85kg, 94kg, 105kg, 105+kg kadınlarda ise 48kg, 53kg, 58kg ,63kg, 69kg, 75kg, 90kg, 90+kg

Halterde Ele Sürülen Malzeme Özelliği Nedir, Ne İşe Yarar ?

Magnezyum
                      

Halterciler ağırlık kaldırma platformuna çıkmadan önce ellerine magnezyum karbonat tozu sürerler bu toz halter barının iyi kavranmasını sağlayarak sporcuların iyi tutuş tekniği oluşturmasına katkı sunar.

İSTERSENİZ BURADAN HALTER NEDİR ADLI POWERPOİNT SLAYT DOSYASINI İNDİREBİLİRSİNİZ. >>>

Halterde Hangi Disiplinler Vardır ?

Halter sporunda koparma ve silkme olmak üzere iki farklı disiplinde yarışmalar düzenlenmektedir.

Halterde Koparma Disiplini Nedir , Nasıl Yapılır ?

Halterde Koparma Tekniği

                                        

Bar, haltercinin bacaklarının önünde yatay bir şekilde durur. Avuç içi ile tutulur, kollar gergin makaslama ya da çömelerek dik bir şekilde tek bir hamlede kaldırılır. Bar, durmaksızın vücut boyunca sürülerek kaldırılır. Deneme sırasında ayaklar hariç hiçbir vücut uzvu yere temas etmemelidir. Kaldırılan ağırlık, son pozisyonda hakemin bırak işaretini verene kadar bacaklar ve kollar gergin olup ayaklar da aynı hizada hareketsiz bir şekilde sabit tutulmalıdır. El bileğinin döndürülmesi ancak haltercinin barı, başının üstüne kaldırdıktan sonra gerçekleştirilebilir. Bir haltercinin makaslamada ya da çömelerek kalkması kendi takdirine kalmıştır. Hakem, barı bırak işaretini haltercinin vücudu hareketsiz konuma geçince verir.

Halterde Silkme Disiplini Nedir , Nasıl Yapılır ?

      
Halterde Silkme Tekniği

                                             

Silkme’de sporcu omuzları üzerinde ağırlığı kısa süre tartar ve daha sonra yukarı kaldırır. Silkmede yarışmacının barı kesintisiz bir hareketle (makaslama ya da çömelmeyle) yerden omuzları düzeyine kaldırması ve tartması, ayakları aynı çizgiye geldikten sonra doğrularak barı başının üstünde kolları dik ve gergin durumda tutması ve hakemden gelecek olan bırak işaretini beklemesi gerekir.

Halterde Sporcuların Kaç Ağırlık Kaldırma Hakkı Vardır ?

Sporcuların her iki disiplinde de 3’er kez ağırlık kaldırma hakkı vardır. Müsabakalar koparma ile sporcunun belirttiği en düşük ağırlık ile başlar. Ağırlığı 1 dk içerisinde kurallara uygun bir şekilde bir sefer kaldırma hakkı vardır, sporcu ağırlığı kaldırmakta başarılı olursa ve bir sonraki deneme için ağırlık arttırma talebinde bulunmazsa  diğer denemede ağırlık otomatik olarak en az 2 kg arttırılır. Sporcu eğer başarısız olursa bir sonraki deneme için aynı ağırlığı kaldırmayı tercihleyebilir ya da ağırlığı arttırabilir.

                       

Halterde Kazanan Nasıl Belirlenir ?

Siklete Göre

Tekli şampiyonalarda, dünya şampiyonası ve olimpiyat oyunlarında olduğu gibi atletler sıkletlere ayrılırlar. Bir sıklette en yüksek ağırlığı kaldıran kişi kazanır fakat her disiplin denemesinde sadece kaldırılan ve başarılı olunan en yüksek ağırlık sayılmaktadır. İkili müsabakalarda her tekli disiplinde en yüksek kaldırılan ağırlık değerlendirilmektedir. Bir disiplindeki üç deneme hakkı da geçersiz sayılmış ise ikili müsabaka değerlendirmesinden puan getiremez. Eğer birden fazla atlet aynı maksimum ağırlığı kaldırmışlarsa, aralarında en hafif olan atlet kazanır. Olimpiyat oyunlarında sıralamalar sadece ikili mücadele değerlendirmesinde yapılmaktadır.

Göreceli Puanlara Göre

Alt liglerde ve daha küçük müsabakalarda tüm sıkletler tam anlamıyla doldurulamadığından göreceli puanlamayla farklı sıkletlerdeki atletler ve de erkekler ile kadınlar arasındaki karşılaştırma yapılabilmiş. Bu puanlama sayesinde takım karşılaşmaları yapılabiliyor. Böylece her atlet, cinsiyete ve kiloya bakılarak özel göreceli puanlar müsabakalardan sonra tekli başarılarından eksiltilir sonra bu puanlar toplanır. Göreceli puanlama uluslararası belirlenmemiştir, yukarıda yazanlar Almanya için geçerlidir.

Örnek 1

100 kilo ağırlığındaki bir erkek halterci 135 kg koparır ve 165 kg silkme. Göreceli puanlama tabelasına göre kendisinden eksiltilecek olan 97,5’tir. Yani (135 kg – 97,5) + (165 kg – 97,5) = 105 göreceli puan aldı.

Örnek 2

50 kilodaki bir kadın halterci 16,0'lık göreceli puanlamasında örneğin 62 kg koparma ve 75 kg silkmeli ki aynı (62 kg-16,0)+(75 kg-16,0)=105) göreceli puana gelebilsin.

Yorum Gönder

0 Yorumlar