Çim Hokeyi Nedir ? Çim Hokeyi Kuralları Nelerdir ?

Çim Hokeyi Nedir ? Çim Hokeyi Kuralları Nelerdir ?

                  

Çim Hokeyi Nedir ? Çim Hokeyi Oyun Kuralları Nelerdir ?

Çimhokeyi , hokey ailesinin yaygın olarak oynanan bir takım sporudur . Oyun çim, suni çim veya sentetik sahada oynanabileceği gibi kapalı alanda da özel bir zemin üzerinde oynanabilir.

Çim Hokeyi Kaç Kişiyle Oynanır ?

Her takım on saha oyuncusu ve bir kaleci ile oynar. (Toplam 11 kişi) toplam kadro ise 16 kişiden oluşur. Çim hokeyi 35’er dakikalık iki devre üzerinden oynanır. Devre arasında sahalar değiştirilir. Devre arası 5 dk dır. 

Çim Hokeyinde Amaç Nedir ?

Oyuncular , yuvarlak, sert, plastik bir hokey topuna vurmak için ahşap, karbon fiber , fiber cam ya da fiber cam kombinasyonundan yapılmış özel sopaları kullanırlar. Oyundaki amaç rakipten daha fazla sayıda gol atabilmektir.

Çim Hokeyi Saha Özellikleri Nelerdir ?                                

Çim Hokeyi Saha Özellikleri Nelerdir ?     

Çim hokeyi oyun sahası dikdörtgendir. Sahanın Uzunluğu 91.40 metredir, Sahanın genişliği ise 55.00 metre’dir. Saha dört eşit parçaya bölünmüş dikdörtgen şeklinde bir sahadır. Oyun alanını belirleyen çizgiler beyaz renkte olmalıdır. Tüm çizgiler 75mm. genişliğinde olmalıdır.

Bayrak Direklerinin Yüksekliği 1.20 ile 1.50 metre arasındadır. Sahanın her bir köşesine yerleştirilir. Tehlike arz etmemelidir. Genişlikte ve boyda 300 mm’yi aşmayan bayraklar olmalıdır.

4 eşit parçaya bölünmüş olan çim hokeyi sahasında sahanın karşılıklı kısa kenarlarında iki kale ve her kalenin önünde bir şut alanı bulunmaktadır. Çim hokeyinde gol olabilmesi için vuruşun şut alanı içerisinden yapılması gerekir.

Çim Hokeyi Topu Özellikleri Nelerdir ?

                                             

Çim Hokeyi Topu Özellikleri Nelerdir ?

Çim hokeyi topu 23 cm çapında ve yaklaşık 160 gr ağırlığında  beyaz renkli sert bir yapıdadır.

Çim Hokeyi Sopası Özellikleri Nelerdir ?

                                                               

Çim Hokeyi Sopası Özellikleri Nelerdir ?

Çim hokeyi sopası ucu kıvrık özelliktedir, sopanın uzunluğu 91 cm ağırlığı ise 737 gr dır.

İSTERSENİZ BURADAN ÇİM HOKEYİ NEDİR, ÇİM HOKEYİ KURALLARI NELERDİR ADLI POWER POİNT SLAYT DOSYAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Çim Hokeyi Kalecisi Ekipmanları Nelerdir ?

                                                                           

Çim Hokeyi Kalecisi Ekipmanları Nelerdir ?

Çim hokeyinde kaleci sporcular sakatlıklardan korunmak için özel olarak tasarlanmış şort, dizlik, dirseklik, omuzluk, eldiven ve kask kullanılır.

Çim Hokeyi Kalesi Ölçüleri Nelerdir ?

                                                  

Çim Hokeyi Kalesi Ölçüleri Nelerdir ?

Çim hokeyi kale yüksekliği 2.14 metredir, kalenin eni ise 3.66 metre’ dir.

Çim Hokeyi Nasıl Oynanır ?

Oyuncular ellerindeki sopalar yardımıyla paslaşarak rakip şut alanı içerisine doğru ilerlerler ve bu alan içerisinden şut çekerek gol atmaya çalışırlar, gol olabilmesi için vuruşun şut alanı içerisinden yapılması gerekmektedir.

Oyun orta sahadan yapılan vuruşla başlar, bu esnada dairenin içinde iki takımdan da birer oyuncu bulunur diğer oyuncular dairenin dışında 4,5 metre uzaklıkta olmalıdır.

Kaleciler haricinde hiçbir oyuncu topa eliyle ya da vücudunun herhangi bir bölgesiyle dokunamaz.

Çim Hokeyinde Kısa Korner Nedir ?

Çim hokeyinde oyuncuların birbirlerine dokunması yasaktır. Bir savunma oyuncusu kendi yarı alanında kasıtlı faul yaptığında hakem kısa korner cezası verebilir. Penaltı korneri olarak da adlandırılan bu vuruş arka çizgi üzerinde kale direğinden 10 metre uzaklıktaki ilgili işaretli alandan yapılır. Vuruşu yapan oyuncunun bir ayağı çizginin dışında olmalıdır. Atış esnasında 4 defans oyuncusu ve kaleci arka çizginin gerisinde diğer oyuncular ise topa en az 5 metre uzaklıkta beklemelidirler.

Çim Hokeyinde Penaltı Nedir ?

                         

Çim Hokeyinde Penaltı Nedir ?

Savunma oyuncularından birinin kendi şut alanı içerisinde rakip oyuncuya faul yapması penaltı ile cezalandırılır. Penaltı atışı kale çizgisine 6 metre 40 cm uzaklıktan yapılır ve bu sırada diğer oyuncular  23 metre çizgisinin dışında beklerler.

Çim Hokeyi Tarihçesi ve Gelişimi

Çim hokeyi, antik çağlardan beri oynanan bir spor olsa da modern versiyonu 19. yüzyılın sonlarına doğru şekillenmeye başladı. Modern çim hokeyi, İngiltere'de gelişti ve hızla dünya çapında popülerlik kazandı.

İlk çim hokeyi maçı genellikle 19. yüzyılın başlarına, 1800'lerin ortalarına dayandırılır. İngiltere'nin kırsal bölgelerinde, özellikle okullarda ve üniversitelerde oynanan bu spor, çimde bir topun sopalar yardımıyla kaleye sokulmasını amaçlar.

Modern çim hokeyi kuralları ve organizasyonları, 19. yüzyılın sonlarında belirginleşmeye başladı. 1886'da İngiltere'de çim hokeyi için ilk ulusal organizasyon olan Women's Hockey Association kuruldu. Erkeklerde ise 1895'te National Hockey Association (NHA) Kanada'da kuruldu.

20.yüzyıl boyunca çim hokeyi dünya çapında popülerlik kazandı ve uluslararası arenada oynanan turnuvalar düzenlenmeye başlandı. Uluslararası Hokey Federasyonu (FIH), 1924 yılında kuruldu ve çim hokeyi dünya çapında standartları belirlemek ve geliştirmek amacıyla çalışmalar yürüttü.

Bugün, çim hokeyi dünya genelinde yaygın olarak oynanan bir spor haline geldi. Olimpiyat Oyunları'nda da yer alır ve birçok ülke ulusal liglerde ve uluslararası turnuvalarda takımlarını temsil eder. Bu süreçte sporun kuralları ve ekipmanları önemli ölçüde gelişti ve değişti, ancak oyunun temel prensipleri ve amaçları hâlâ oynanış biçimini belirliyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar