Buz Hokeyi Nedir ? Buz Hokeyi Kuralları Nelerdir ?

Buz Hokeyi Nedir ? Buz Hokeyi Kuralları Nelerdir ?

                                 

Dünyanın en hızlı sporlarından olan buz hokeyi, zemini buzla kaplı bir sahada oynanan, rakip kaleye hokey sopası yardımıyla kontrol edilen «pak» adı verilen diski  gol atmayı hedefleyen bir  spordur.

Buz hokeyi konusunda Kanada , Rusya, İsveç, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti , Amerika Birleşik Devletleri ve Slovakya gibi ülkeler ön plandadır. Olimpiyatlarda hokey hem kadınlar hem de erkekler tarafından oynanır. Buz hokeyi 19. yüzyılda Kanadalı güverteciler tarafından bulunmuştur.

Buz Hokeyi Nedir ? Buz Hokeyi Kuralları Nelerdir ?
                          

Buz Hokeyi Kaç Dakika Üzerinden Kaç Kişiyle Nasıl Oynanır ?

Buz hokeyi 6’şar kişilik iki takımın karşılıklı mücadelesini içerir. Takımlarda 1 kaleci,2 savunma oyuncusu 3 hücum oyuncusu bulundurulur. Bir takım kadrosu ise 20 den fazla sporcudan oluşur.

Buz hokeyi 15’er ya da 20’şer dakikalık 3 devre üzerinden toplam 45 ya da 60 dk üzerinden oynanır. Her devre sonunda kaleler değiştirilir. Oyun sonunda beraberlik söz konusu ise 5’er dakikalık iki uzatma devresi oynatılır. Uzatma devresinde «altın gol» kuralı geçerlidir ve gol olduğunda oyun bitmiş olur.

Oyuncular buz üzerinde patenleri ile kayarak ve ellerindeki hokey sopaları ile diske vurarak rakip kaleye doğru ilerlemeye çalışırlar ve gol atmaya çalışırlar.

Oyun akışını bölmemek açısından oyuncu değişiklikleri oyun sırasında yapılmaktadır. Bu nedenle seri olarak genellikle 2 dakikada bir sürekli şekilde oyuncu değişikliği yapılır ve oyunda akıcılık sağlanır.

İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN BUZ HOKEYİ NEDİR, BUZ HOKEYİ KURALLARI NELERDİR ADLI POWER POİNT SUNUSUNU İNDİREBİLİRSİNİZ.

Buz Hokeyi Saha Ölçüleri Nelerdir ?  

Uluslar arası kurallar gereği pistin boyutları en fazla 61 metre uzunluğunda,30 metre enindedir, En az ise 56 metre uzunluğunda 26 metre eninde ve sahanın 4 kösesi oval olmalı , bu ovallik ise 7 ila 8,5 metre yarı çapta olmalıdır.

Buz Hokeyi Saha Çizgileri ve Bölgeleri Nelerdir ?

Buz Hokeyi Sahası

Oyun alanında sahayı iki eşit parçaya bölen kırmızı bir orta çizgi, üç eşit parçaya bölen iki mavi çizgi, bir orta yuvarlak ve her iki yarı alanda ikişer başlama yuvarlağı vardır.

İki mavi çizgi arasında bölge tarafsız bölgedir, kale ve önündeki mavi çizgi arasındaki alan savunma bölgesi, karşı sahadaki mavi çizgi ile rakip kale arasındaki alan ise saldırı bölgesi olarak adlandırılır.

Buz Hokeyi Sopası Özellikleri Nelerdir ?

                              

Hokey sopası ucu kıvrık bir tahtadan ya da alaşımdan yapılır sopanın boyu 1.35  metreden kıvrık ucu ise 32 cm den fazla olamaz.

Buz Hokeyi Pak Özellikleri Nelerdir ?

                        

Pak adı verilen diskin kalınlığı 2.5 cm çapı ise 7.6 cm dir. 



Buz sahasının yanları “bordlar” olarak bilinen ağaç veya plastik bir duvarla çevrilmiş olmalı, buzun üstünden ölçüldüğünde 1.20 m civarında yüksek olmalıdır. Yan duvarların altında, 15 ila 25 cm yüksekliğinde ve sarı renkte bir tekme bandı olacaktır. Bu kurallarda işaret edilen resmi kuralların dışında, tüm buz yüzeyi ve etrafındaki duvarlar beyaza boyanmış olmalıdır.

Buz Pateni Kale Ölçüleri Nedir ?

Buz Pateni Kale Ölçüleri Nelerdir ?
                   

Buz hokeyi kalesinin ölçüleri uluslararası standartlara göre değişebilir, ancak genellikle aşağıdaki ölçüler kullanılır:

Genişlik: Tipik olarak 183 ila 183.5 cm arasında değişir.

Yükseklik: Tipik olarak 122 ila 122.5 cm arasında değişir.

Derinlik: Genellikle 107 ila 112 cm arasında değişir.

Kale çizgileriyle birlikte bu ölçüler, oyuncuların gol atmaya çalışırken ve kalecilerin gole karşı koymaya çalışırken kullandıkları standart bir kaledir. Uluslararası organizasyonlar ve ligler bu ölçülere uyum sağlarlar, ancak bazı ligler veya yerel organizasyonlar farklı ölçülerde kaleler kullanabilirler.

Buz Hokeyi Oyuncu Ekipmanları Nelerdir ?

                               

Buz pateni sporu buzun üzerinde patenle kayarak oldukça hızlı oynandığı için sporcular sakatlıklardan korunmak için özel olarak tasarlanmış şort, dizlik, dirseklik, omuzluk, eldiven ve kask kullanılır.

Buz Hokeyinde Ofsayt Nedir ?

Futboldaki ofsayta  benzer bir kural buz hokeyinde de vardır, hücum eden takımın oyuncuları diskten önce hücum sahasına giremezler. Diske oyun sırasında ayakla vurulabilir, fakat direk ayakla yapılan bir vuruş gol değeri taşımaz.

Türkiyede Buz Hokeyi ?

Türkiye’de buz hokeyi, Türkiye Buz Hokeyi Federasyonuna bağlıdır ve karşılaşmalar tek gurup halinde Süper Lig adı altındaki maçları içerir. 1993 yılında Türkiye Buz Hokeyi Ligi ismiyle kurulmuştur.

Türkiye'de buz hokeyi sahnesi, 1980'lerin başlarında kök salmaya başladı. Bu dönemde, Ankara'nın Gençlik Parkı'ndaki buz pisti, Atatürk Buz Pisti ve İstanbul'daki Korukent Buz Pisti gibi noktalarda buz hokeyi tutkunları kayarak top peşinde koştular. Ancak buz hokeyi Türkiye'de resmi bir kimlik kazanmadan önce, ilk çıkışını 9 Ocak 1988'de yaptı. O zamanlar, Ankara Atatürk Buz Pisti'nde, Amerikalı subay Glenn Brown'un rehberliğindeki bir takım ile İstanbul'da Sinisha Tomic yönetimindeki bir ekip arasında gerçekleşen karşılaşma, sıcaklığın -15 derece olduğu bir günde yaklaşık 200 seyirci tarafından izlendi. Bu maç, Türkiye'de buz hokeyinin doğuşuna dair çarpıcı bir başlangıç işaret etti.

Yorum Gönder

0 Yorumlar