Bilek Güreşi Nedir, Kuralları Nelerdir ?

Bilek Güreşi Nedir, Kuralları Nelerdir ?

                          

Bilek güreşi, iki sporcunun birer ellerini kavuşturarak, karşısındaki rakibin bileğini yere değdirmeye çalıştığı güç denemesi içeren bir yarışma sporudur. Müsabakalar sıkletler dikkate alınarak sağ ve sol el olarak ayrı ayrı düzenlenir.

Bilek Güreşi Sikletleri Nelerdir ?

Yarışmalar gençler (18 yaş altı),süper gençler(19-21 yaş) , büyükler, Master, Graund Master ve engelli genç erkekler, engelli genç bayanlar, engelli süper genç erkekler, engelli süper genç bayanlar Engelli büyük erkekler, engelli büyük bayanlar bu kategorilerdeki kilo dağılımları ise şöyledir:

Genç Erkekler: 50-55-60-65-70-75-80 ve +80

Genç Bayanlar : 45-50-55-60-65-70 ve +70 kg

Süper Genç Erkekler: 55-60-65-70-75-80 + 80 kg

Süper Genç Bayanlar: 50-55-60-65-70-80 ve + 80 kg

Büyük Bayanlar: 50-55-60-65-70-80 ve + 80 kg

Büyük Erkekler: 55-60-65-70-75-80-85-90-100-110 ve +110 kg

Engelli Erkekler: 60-75-90 ve +90 kg

Engelli Bayanlar: 60- +60

Bilek Güreşi Masa Ölçüleri Nedir ?

Bilek Güreşi Masası

                          

Bilek güreşi masası uzun kenarı 92 cm, kısa kenarı ise 62 cm’dir.  Sağ ve sol kenarlarda birer tutamak yer almaktadır. Masanın üzerinde sporcuların dirseklerini dayadığı 2 adet yastık ve bu yastıkların hemen kenarında  masadan 10 cm yükseklikte 2 adet tuş yastığı vardır.

Ayakta düzenlenen müsabakalarda masanın yerden yüksekliği 112 cm iken, oturarak yapılan müsabakalarda  masanın yüksekliği 71 cm’dir oturağın yüksekliği ise  45 cm’dir.

Bilek Güreşi Masası
                          

Bilek Güreşi Genel Kuralları Nelerdir ?

1) Sporcular komuttan önce rakibinin koluna baskı uygulayamaz.

2) Rakiplerden birinin dirseğinin masanın üzerinde bulunan ve yarışmacıların dirseklerini koydukları yerden kalkması veya bunun dışına çıkması kural ihlali sayılır.

3) Sporcuların yıkış yapamadıkları elleriyle tuttukları elceklerden ellerini bırakmaları fauldür. Dirsekler yerden kaldırılamaz, ayakların yerle teması kesilemez yine oturarak yapılan müsabakalarda ayağa kalkılamaz.

İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN BİLEK GÜREŞİ NEDİR, KURALLARI NELERDİR ADLI POWER POİNT SUNUM DOSYAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ...

4) Hakem tutuşu yapılırken sporcuların hakemin kapattığı parmakları oynatması elini ve bileğini hakemin izni olmadan düzeltmesi kural dışıdır.

5) Yarışmada hakemin verdiği karar değiştirilemez. Ancak sonuca itiraz etme hakkı vardır. Oyuncu isterse belli bir miktar ücret yatırarak maçın sonucuna itiraz edebilir. Hakemler tarafından da uygun görülürse maç tekrarı yapılabilir. Hakemler maçın tekrarına karar vermez ise yatırılan ücret yanar.

6) Yarışmaya başlar iken eller birbirine paralel ve dirsekler masa üzerindeki pedlere temaslı olması gerekmektedir. Hiçbir sporcu yarışmaya diğerlerine göre avantajlı başlayamaz.

7) Maç esnasında bir sporcunun 2 faul alması durumunda maçı diğer sporcu kazanmış sayılır.

8) Sporcu müsabakada iki kere yıkılması durumunda elenir.

9) Bir defa yıkılan sporcu mağluplar grubundan yarışmaya devam eder. Kazanan sporcu ise yarışmaya galipler tarafından devam eder. Mağlup olan sporcu bu gruptaki diğer mağlup sporcularla karşılaşır ve yenerse final maçına çıkabilir.

Bilek Güreşi Antrenmanları Nelerdir ?

CRUSH GRİP

Crush Grip

                                            

El yayları sayesinde crush grip geliştirilmesi hedeflenir. Yeni başlayacak olanlar için en uygun antrenman bu tarz gripperlarla bol bol tekrar yapmaktır.

Başlangıç düzeyine göre çeşitli zorluk düzeyleri numaralarla ifade edilen el yaylarını aşama aşama kullanabilirsiniz.

HAVLU SIKMA ANTRENMANLARI

                             

Islak ve kalın bir havluyu kovanın içerisine sıkabilirsiniz.

Bu egzersiz tekrarını bolca yapmanız bilek kaslarınızın gelişime katkı sunacak.

Farklı tutuş şekilleriyle farklı varyasyonlar deneyebilirsiniz.

HAVLU CURL

Dumbell veya kettlebelle bir havlu sararak hammer curl yapabilirsiniz.

PİNCH GRİP

                               

Plate hold ve curl

Çimdik kuvveti için yapabileceğiniz en doğru egzersiz, resimdeki gibi ağırlık plakalarını 15 sn ile 60 sn arası statik olarak tutmak olacaktır.

SUPPORT GRİP

Support Grip
                            

Statik Barfiks

Kendinizi çeneniz barın üzerinde kalacak şekilde çekip, pozisyonunuzu bozmadan beklemeniz gerekiyor. Statik bir hareket olduğu için belinize ağırlık bağlayarak da yapabilirsiniz. 3-4 x (15sn-60sn) şeklinde uygulayabilirsiniz. Eğer bicepsleriniz zincirin zayıf halkası ise, kendinizi çekmeden de asılı kalabilirsiniz.

KALIN UÇ ÇALIŞMALARI

                               

Fat grip ürünlerini çekiş hareketlerinde kullanabilirsiniz. Kaldırdığınız kiloların yarıya düşeceğini unutmayın. Kavrama kuvveti antrenmanı yaparken haftada 2-3 günden fazla yapmamaya dikkat etmelisiniz; aksi halde ellerinizi fazla kullandığınız antrenmanlar merkezi sinir sisteminizi de yormaktadır.

Bilek Güreşinde Sakatlık Riskleri Nelerdir ?

Bilek güreşi, üst kolun humerus kemiğine, diğer birkaç fiziksel aktivitede görülen bir dereceye kadar çok büyük bir tork / burulma stresi uygular . Çoğu insanın kemikleri bu yönde önemli ölçüde gerilmeye alışkın değildir ve ciddi yaralanmalar meydana gelebilir. Kol tipik olarak, omuz ile dirsek arasındaki orta noktada veya altında çapraz bir kırılma nedeniyle başarısız olur; bu "kol kırma" pozisyonu olarak bilinir. En sık görülen yaralanma humerus şaftı kırığıdır. Diğer yaygın yaralanmalar arasında omuz yaralanmaları, kas gerginliği, golfçülerin dirseği ve daha az yaygın olarak pektoralis majör rüptürü bulunur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar