Basketbolda Pozisyonlar ve Görevleri Nelerdir ? -Detaylı Rehber-

basketbolda pozisyonlar
Basketbolda Pozisyonlar ve Görevleri Nelerdir ?

                       

Basketbolda Pozisyonlar ve Görevleri Nelerdir ? Basketbol Pozisyon Mevki Ve Görevleri

Basketbol oyununda farklı pozisyonlar ve genel görevleri vardır. Temel pozisyonlar genellikle şunlardır:

1 Numara- Oyun kurucu (Point Guard - PG): Takımın hücumunu organize eden, topu paylaşan ve genellikle hücum setlerini oluşturan oyuncudur. Aynı zamanda savunmada rakip oyun kurucuyu durdurmakla görevlidir.

2 Numara- Şutör gard (Shooting Guard - SG): Genellikle skor yapmaya odaklanan ve dış atışlarda etkili olan oyuncudur. Hücumda sayı üretmeye odaklanır ve savunmada rakip oyuncuları izler.

3 Numara- Kısa forvet (Small Forward - SF): Esnek bir oyuncu tipidir. Hem iç sahada hem de dış sahada etkili olabilir. Skor yapabilir, ribaund alabilir ve savunmada çok yönlü olabilir.

4 Numara- Uzun forvet (Power Forward - PF): Genellikle pota altında etkili olan, ribaund alan ve hücumda skor yapabilen bir oyuncudur. Bazı durumlarda dış atışlarda da etkili olabilir.

5 Numara- Pivot (Center - C): Potanın yakınlarında, genellikle pota altında oynayan ve genellikle takımın en uzun oyuncusudur. Ribaund almak, blok yapmak, skor üretmek ve savunmada pota altını korumak gibi görevleri vardır.

Basketbolda her pozisyonun yanı sıra takım içindeki dinamiklere ve oyun planına göre oyuncuların rolleri de değişebilir. Örneğin, modern basketbolda pivotlar da dış atışlarda etkili olabilir veya oyun kurucu pozisyonunda olan oyuncular skor yapmada da etkili olabilirler. Takımlar genellikle oyuncuların güçlü yönlerini kullanarak farklı pozisyonlarda ve görevlerde oynatırlar.

Basketbolda Pozisyonlar Genel Görevleri ve Özellikleri Nelerdir ?

Basketbolda 1 Numara Pozisyonu Görevleri Nelerdir ?

Basketbolda 1 Numara -Oyun kurucu-, takımın hızı ve performansı açısından çok önemlidir. Oyun kurucu, oyunları düzenleyerek yardımcı antrenör olarak görev yaptığından, bu rol güçlü bir basketbol IQ'sunu gerektirir.

Oyun kurucular sahaya çıkar ve en iyi senaryoda yüksek yüzdeli şutlar üretecek kararları verirler. Topu kontrol etme ve pas verme yetenekleri oyun kurucular için çok önemlidir. Oyun kurucular, topun ana hakimi olarak açık sözlü olmalıdır.

Stratejiyi oluşturmak için oyun kurucu pozisyonlarının dikkat dağıtıcı unsurların üstesinden gelmesi gerekir. Üstelik savunmada bölgeyi yönlendirebilmeleri gerekiyor.

Üç sayılık atışlara ve iyi bir şut atmaya da ihtiyaçları olacak. Oyun kurucuların, diğer takımın en iyi top hakimiyetini korumaya ve savunmada top kaybı için sahayı delmeye konsantre olmaları gerekiyor.

Çoğu takımda oyun kurucu sahadaki küçük oyuncudur. Ancak durum her zaman böyle değildir. Boyu ne olursa olsun, gerekli yeteneklere sahip herhangi bir sporcu bu rolü üstlenebilir.

Basketbolda 1 Numara Pozisyonu -Oyun Kurucu- oynamak aşağıdaki beceri ve nitelikleri gerektirir:

  • Dribling Yeteneği
  • İletişim.
  • Çabukluk.
  • Soğukkanlılık.

Basketbolda 2 Numara Pozisyonu Görevleri Nelerdir ?

Basketbolda 2 Numara -Şutör Gard-  pozisyonları topu potaya sokabilecek kapasitede olmalıdır. Takımın en iyi dış şutçuları sıklıkla bu göreve atanır.

Ancak etkili olabilmek için şutör guard veya ikili guardın sağlam bir üç sayılık atıştan daha fazlasına ihtiyacı var. Ayrıca açık alanlar bulmak ve oyunun yönünü değiştirebilmek anlamında oldukça kritik görevleri de mevcuttur.

Şutör guardların oyun kurucular kadar iyi olmasına gerek yok ama yine de topu iyi kontrol etmeleri gerekmektedir. Yedek top idarecisi genellikle şutör garddır. Bu yetenek aynı zamanda top sürmeyi kendi başlarına kapatmalarına da olanak tanır.

Basketbolda 2 numaralı -Şutör guardların- aynı zamanda iyi savunma yeteneklerine de sahip olmaları gerekir. Şutör guardın boyu farklılık gösterebilir. Bazıları oyun kurucuyla aynı boyda olabilirken bazıları diğer forvetlerden daha uzun olabilir.

Basketbolda 2 Numara Pozisyonu -Şutör Gard- oynamak aşağıdaki beceri ve nitelikleri gerektirir:

  • Topsuz oyun hareketleri
  • Top taşıma.
  • Geriye hızlı dönüş
  • Güçlü savunma becerisi
  • Sayı üretebilme kapesitesi

Basketbolda 3 Numara Pozisyonu Görevleri Nelerdir ?

Basketbolda 3 Numara -Kısa forvet- oyun içerisinde önemli roller üstlenir. Basketbol sahasında tartışmasız en çok yönlü pozisyondur.

3 Numaralı pozisyon uzun forvet ve şutör gard yeteneklerinin bir kombinasyonunu gerektirir. İddialı, agresif olmalılar ve rakiplerden kaçabilecek, potaya doğru alan kat edebilecek ve şut atabilecek kadar çevik olmalılar.

İyi bir orta mesafe şutu ve potaya doğru kesme hamlesi olan bir kısa forvet, savunmada öne çıkmasına yardımcı olabilir. Kısa forvet oynamaya çalışırken iç alanda güç ve çabukluk her iki avantajdır. Boy açısından pek çok kısa forvet, uzun forvetler ve şutör guardlar arasında yer alıyor. 

 Basketbolda 3 Numara Pozisyonu -Kısa Forvet- oynamak aşağıdaki beceri ve nitelikleri gerektirir:

  • Hem üçlük  hem de içeriden sayı yapabilme yeteneği.
  • Geriye savunmaya etkili koşu
  • Topu kullanmada çabukluk.
  • Birden fazla pozisyon alabilme.

Basketbolda 4 Numara Pozisyonu Görevleri Nelerdir ?

Basketbolda 4 Numara - Uzun Forvet-  güç ve yüksekliğin bir kombinasyonunu gerektirir. Uzun forvetin, boyalı alanda defans oyuncularını etkisiz hale getirip, dışarıda bırakma yeteneklerini geliştirmesi gerekiyor. Ayrıca takım arkadaşlarının açılmasına yardımcı olacak ekranlar da kurmaları gerekir. Bunların yanı sıra uzun forvetlerin etkili blok becerileri de gelişmiş olmalı.

Uzun forvetlerin hücumda üretken olabilmesi için çeşitli şutlar kullanması gerekir. Güçlü bir forvet, yakın şutlar, temel geçişler ve ekstra hücum ribaundları ile  güçlü bir hücum tehdidi olabilir. Ayrıca orta mesafeden şut atabilmeleri gerekiyor.

 Basketbolda 4 Numara Pozisyonu -Uzun Forvet- oynamak aşağıdaki beceri ve nitelikleri gerektirir:

  • Uzun Boy
  • Orta mesafeden ve boyalı alandan etkili şut becerisi
  • Kuvvet.
  • Şut engelleme -blok becerisi-. 
  • Savunmaya etkili koşu.

Basketbolda 5 Numara Pozisyonu Görevleri Nelerdir ?

Basketbolda 5 Numara Pozisyon -Pivot- takımın en uzun oyuncusudur, kendi potasını korurken aynı zamanda rakip potanın altında sürekli bir tehlike oluşturuyor. Uzun boy pivot olmanın önemli bir unsuru olsa da aynı zamanda çevik olmaları da gerekiyor.

Hücum sırasında pivotlar dar alanlardan şutlarını çekmeli ve takım arkadaşlarından etkili asist  almalıdır. Hücum tarafında pivotların çembere sırtlarını dönük olarak oynayabilmeleri gerekiyor. Savunmada ve hücumda ribaund alabilme pivotların en belirgin özelliklerindendir.

Koridorda şut becerisine gelince, ayak hareketleri çok önemlidir. Merkez genellikle savunmada en iyi şut ribauntçusu ve blokçudur. 

 Basketbolda 5 Numara Pozisyonu -Pivot- oynamak aşağıdaki beceri ve nitelikleri gerektirir:

  • Uzun Boy
  • İçeride ribaund ve şut becerisi
  • Ayak Oyunları etkili ve çabuk olmalı.
  • Kuvvet.
  • Blok Becerisi

 


Basketbolda 1 Numara Posizyonu Görevleri ,  Basketbolda 2 Numara Posizyonu Görevleri , Basketbolda 3 Numara Posizyonu Görevleri , Basketbolda 4 Numara Posizyonu Görevleri , Basketbolda 5 Numara Posizyonu Görevleri , 

Yorum Gönder

0 Yorumlar