Futbol Saha Ölçüleri Nelerdir ?

Futbol Saha Ölçüleri Nelerdir ?

                                         

                                       

Futbol, dünya genelinde en popüler sporlardan biri olarak kabul edilir ve bu oyunun temel bir öğesi, standart bir futbol sahasıdır. Futbol sahalarının belirli ölçülere sahip olması, oyunun kurallarının ve standartlarının sürdürülebilirliği için kritik bir öneme sahiptir.Bu içeriğimizde Futbol Saha Ölçüleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Futbol Saha Ölçüleri

Futbol sahası dikdörtgen şeklindedir. Uzun kenarlara taç çizgileri , kısa kenarlara ise kale çizgileri adı verilir. İki kale çizgisi 45 ila 90 m (49 ila 98 yarda) genişliğindedir ve aynı uzunlukta olmalıdır.  İki taç çizgisinin uzunluğu 90 ila 120 m (98 ila 131 yd) arasındadır ve aynı uzunlukta olmalıdır.  Yerdeki tüm çizgiler eşit genişlikte olup 12 cm'yi (5 inç) geçmeyecektir.  Sahanın köşeleri köşe bayraklarıyla işaretlenmiştir. 

Uluslararası maçlarda saha boyutları daha sıkı bir şekilde sınırlandırılmıştır; Kale çizgileri 64 ila 75 metre (70 ila 82 yarda) genişliğindedir ve taç çizgileri 100 ila 110 m (110 ila 120 yarda) uzunluğundadır.  İngiltere Premier Ligi takımlarına ait olanlar da dahil olmak üzere üst düzey profesyonel futbol sahalarının çoğunluğu 112 ila 115 yd (102,4 ila 105,2 m) uzunluğunda ve 70 ila 75 yd (64,0 ila 68,6 m) genişliğindedir. 

Kale çizgisi terimi genellikle sadece kale direkleri arasındaki çizginin bir kısmı anlamına gelse de, aslında sahanın her iki ucunda, bir köşe bayrağından diğerine kadar olan çizginin tamamını ifade eder. Buna karşılık, yan çizgi terimi genellikle kale direklerinin dışındaki kale çizgisinin kısmını ifade etmek için kullanılır. Bu terim, futbol yorumlarında ve maç açıklamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Futbol Kale Ölçüleri Nedir ?

Kaleler her kale çizgisinin ortasına yerleştirilir.  Bunlar, köşe bayrak direklerinden eşit uzaklıkta yerleştirilen ve üstte yatay bir çapraz çubukla birleştirilen iki dik direkten oluşur. Direklerin iç kenarları 7,32 metre (24 ft) (geniş) aralıklı olacak şekilde düzenlenmiştir ve üst direğin alt kenarı sahadan 2,44 metre (8 ft) yüksekliğe yükseltilmiştir. Sonuç olarak oyuncuların şut attığı alan 17,86 metrekare (192 feet kare) oluyor. Ağlar genellikle kalenin arkasına yerleştirilir, ancak yasalarca zorunlu değildir.

Kale direkleri ve üst direkler beyaz olmalı ve ahşap, metal veya diğer onaylanmış malzemelerden yapılmış olmalıdır. Kale direkleri ve üst direklerin şekline ilişkin kurallar biraz daha esnektir ancak oyuncular için tehdit oluşturmayacak bir şekle uymaları gerekmektedir. Buna rağmen, kale direği çarpışmalarından kaynaklanan yaralanmalar hala oldukça yaygındır ve oyuncu güvenliğinin bu yönüne yönelik pek fazla araştırma yapılmamaktadır.

Futbol Saha Ölçüleri Nelerdir ?

                                           

Futbol Ceza Sahası Ölçüleri Nelerdir ?

Her kalenin önünde sahada iki dikdörtgen kutu işaretlenmiştir. 

Kale alanı (halk dilinde "altı yarda alanı"), kale çizgisinin oluşturduğu dikdörtgenden, kale direklerinden 5,5 metre (6 yd) uzakta kale çizgisi üzerinde başlayan ve kale çizgisinden sahaya 5,5 metre (6 yd) uzanan iki çizgiden ve çizgiden oluşur. bunları birleştirenler, yani bunlar 6yds'ye 20yds'lik bir dikdörtgendir. Savunma takımının kale vuruşları ve serbest vuruşları bu alanın herhangi bir yerinden yapılabilir. FIFA'nın oyun kuralları şöyle diyor: "Tüm serbest vuruşlar ihlalin gerçekleştiği yerden yapılır, ancak aşağıdakiler hariç: Rakip kale alanı içindeki bir ihlal için hücum eden takıma kale alanının en yakın noktasından yapılan endirekt serbest vuruşlar Kale çizgisine paralel uzanan çizgi ve kale alanında savunma yapan takım lehine serbest vuruşlar bu alanın herhangi bir yerinden yapılabilir.

Ceza alanı (halk dilinde "18 yarda alanı" veya sadece "kutu alanı" ) benzer şekilde kale çizgisi ve ondan uzanan çizgiler tarafından oluşturulur, ancak çizgileri kale direklerinden 16,5 metre (18 yarda) başlar ve 16,5 metre uzanır. (18 yarda) sahaya. yani bu 44yds'ye 18yds'lik bir dikdörtgendir. Bu alanın bir dizi işlevi vardır; bunlardan en önemlisi, kalecinin topu nerede tutabileceğini ve savunma oyuncusunun genellikle doğrudan serbest vuruşla cezalandırılan faulünün penaltı vuruşuyla cezalandırılabileceği yeri belirtmektir . 1902 yılına kadar hem kale hem de ceza sahası yarım daire şeklindeydi. 

Penaltı Noktası Kaleye Kaç Metre Uzaklıktadır ?

Penaltı noktası (halk dilinde "penaltı noktası" veya sadece "nokta" ) kalenin tam merkezinin 11 metre (12 yarda) önündedir: burası penaltı vuruşlarının yapıldığı noktadır.

Ceza yayı (halk dilinde "D" ) ceza sahasının dış kenarından, penaltı noktasından 9,15 metre (10 yarda) uzakta işaretlenir; bu, ceza alanıyla birlikte, penaltı vuruşu sırasında penaltıyı kullanacak oyuncu ve savunma yapan kaleci dışındaki tüm oyuncular için bir dışlama bölgesini işaret eder. 

Futbol Orta Sahası Ölçüsü Nedir ? (Merkez Nokta)

Merkez daire, merkez işaretinden 9,15 metre (10 yd) uzaklıkta işaretlenmiştir . Ceza yayına benzer şekilde bu, başlama vuruşunda rakip oyuncuların tutması gereken minimum mesafeyi gösterir ; topun kendisi merkez işaretine yerleştirilir . 

Orta saha çizgisi sahayı ikiye böler. Bir takımın savunduğu yarıya genellikle kendi yarısı denir. Oyuncuların başlama vuruşunda kendi yarı sahalarında bulunmaları gerekir ve kendi yarı sahalarında ofsayt olarak cezalandırılamazlar . Orta saha çizgisi ile taç çizgisi arasındaki kesişimler, köşeleri işaretleyen bayraklarla gösterilebilir; kurallar bunu isteğe bağlı bir özellik olarak kabul eder. 

Köşelerdeki yaylar, köşe vuruşları için topun yerleştirilmesi gereken alanı (köşeden 1 yarda içinde) belirtir; Rakip oyuncuların bir köşe sırasında 9,15 m (10 yarda) uzakta olmaları gerekir ve bu mesafeleri ölçmeye yardımcı olmak için kale ve taç çizgileri üzerinde köşe yayından 9,15 metre (10 yarda) uzakta isteğe bağlı olarak saha dışında çizgiler bulunabilir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar