Futsal Oyun Kuralları Nelerdir ?

Futsal Oyun Kuralları Nelerdir ?

                                       

Futsal Oyun Kuralları Nelerdir ?

Futbolun hızlı tempolu ve heyecan dolu bir versiyonu olan futsal, spor tutkunları arasında giderek popülerleşen bir oyun türüdür. Futsal, 20. yüzyılın ortalarında Güney Amerika kökenli bir spor olarak doğmuş ve kısa sürede tüm dünyaya yayılmıştır. Futsal, İspanyolca'da "futbol sala"dan türetilmiş olup, kapalı sahalarda oynanan minyatür futbol olarak da adlandırılabilir.

Standart futbolla karşılaştırıldığında daha küçük bir alan üzerinde, beş oyunculu iki takımın hünerlerini sergilediği bu oyun, teknik yetenekleri, hızlı düşünme becerilerini ve hızlı refleksleri ön plana çıkarır. Futsal, nefes kesen hareketleri, akıcı pas oyunu ve vuruşların ustalıkla sergilendiği bir sahne sunarak futbol severlere unutulmaz anlar yaşatır. Bu heyecan verici spor dalı, sporcular ve izleyiciler arasında tutkuyla sevilir ve rekabet dolu atmosferiyle adeta bir sanat haline gelir. Bu makalede Futsal Nedir ? Futsal Oyun Kuralları Nelerdir ? konularına değinilmiştir. Futsal Oyun Kurallarını öğrenmek için okumaya devam edin.

İSTERSENİZ BURADAN FUTSAL OYUN KURALLARI POWERPOİNT SLAYT DOSYASINI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Futsal Nedir ?

Diğer adı Salon Futbolu olan Futsal 5’şer kişiden oluşan (1’i kaleci) iki takımın en az 25 metre genişliğinde ve en az 42 metre uzunluğundaki dikdörtgen şeklindeki parke bir  zeminde kapalı salonda oynadığı bir spordur.

Futsal Saha Ölçüleri 

Futsal Saha Ölçüleri 

Futsal Oyun Kuralları Nelerdir ?

Futsal oyununda 5 as yedeklerde ise 7 sporcu vardır. Kadro toplamda 12 sporcudan oluşabilir. Oyuncu değişikliği sınırsızdır. Kaleci herhangi bir sporcu ile yer değiştirebilir. Oyuncu Değiştirme Alanları Teknik alanın önünde ve 5 m uzunluktadır. 40 cm oyun alanı içinde, 40 cm oyun alanı dışında olmak üzere 80 cm boyunda 8 cm kalınlıkta çizgilerle her iki uçtan işaretlenir

Futsal oyunu 20 şer dakikalık 2 devre şeklinde oynanır. Uzatma olursa ek olarak 5 dk. x 2 devre oynatılır ya da penaltı atışlarıyla kazanan belirlenir. Takımların her devrede 1 mola hakkı vardır ve bu molalar 1 dk’dır. Devre arası ise 15 dk’dır. Top dışarı çıktığında süre durdurulur. Fakat okul sporları gibi bazı organizasyonlarda süre durdurulmaz sadece her iki devrede de oyunun bitimine 2 dk kala süre durdurulur.

Uzunluğu 42 metre, genişliği ise 25 metre olan futsal sahasının orta saha dairesi ise 3 metre çapındadır. Korner noktaları 25 cm çapında çeyrek daire şeklindedir Kalelerin önünde bulunan ceza sahası ise kale çizgisinden 6 metre uzaklıktaki alanı kapsar. Aynı zamanda penaltı atışları kaleye 6 metre uzaklıktaki noktadan yapılır. Salon futbolunda kaleye 10 metre uzaklıkta bulunan ikinci penaltı noktası da bulunmaktadır. Futsal sporunda top dışarıya çıktığında taç atışları topun çıktığı yerden 4 saniye içerisinde ayakla kullanılır.(rakip oyuncular 4 metreden yakın duramaz)

Baş lama vuruşundan doğrudan doğruya bir gol yapılamaz.  Hakem atışında top yere değince oyuna girer. Baraj Mesafesi: Tüm duran toplarda 5 metredir

Maça başlayacak olan takım orta sahadan santra ile başlar. Her gol olduktan sonra tekrar santra ile oyun başlar. Ceza sahasının içinde rakibe ağır bir faul yapılırsa bu durum penaltı ile cezalandırılır.

Futsal Topu Özelliği Nasıl Olmalıdır ? 

Oyunda kullanılan topun çapı 64 cm ağırlığı ise 440 gr’dır. Topun, 2 metrelik bir yükseklikten bırakıldığında, birinci zıplamada yaklaşık en az 50 cm ve en fazla 65 cm zıplar. Zıplama özelliği %30 - %35 oranında azaltılmış, futsala özgü, topun yerden daha fazla oynanmasına uygun yapılmıştır.

Futsal Kale Ölçüleri Nedir ?

 Futsal kaleleri 3 metre uzunluğunda 2 metre yüksekliğindedir.

Futsalda Faul Kuralı

Her iki devrede de takımların yaptığı ilk 5 fauller kayıt altına alınır. 6. faulden itibaren yapılan serbest atışlarda rakip baraj kuramaz. Serbest vuruşu kullanacak oyuncu ise direk kaleye gol vuruşu yapabilir,(10 metre uzaklıktaki 2. penaltı noktasından) takım arkadaşına pas atamaz. Eğer bir oyuncu bahsi geçen faulleri rakip sahada ya da kendi yarı sahasının orta alan çizgisi ve ikinci penaltı noktası arasında yaparsa atış 2. Penaltı noktasından yapılır.

Futsal Oyun Kuralları Nelerdir ?

                                            

Futsalda Ceza Sistemi Nasıldır ?

Futsalda İhtar – ihraç vardır. İhraç edilen sporcunun takımı 2 dakika süresince 1 kişi eksik oynar. Eksik takım gol yemesi halinde yedek oyuncu hemen oyuna girer. Her iki takım da eksik fakat eşit oyuncuya sahipse, golden sonra iki takım da oyuncu alamaz.

Futsalda Kaleci Kuralı

Kaleciler; (Bir kaleci top rakip oyunculara temas etmeden kendi yarı alanında topla ikinci defa oynayamaz. Topu oyuna kaleci sokuyorsa (kale atışı, taç vuruşu, serbest vuruş vs.) kaleci topla bir kere oynamış kabul edilir ve 2. defa topa kendi yarı alanında temas edemez. Kaleci kendi yarı alanında topla en fazla 4 saniye oynayabilir. Kaleci rakip yarı alan içinde sayı ve süre sınırlaması olmaksızın topla oynayabilir.)

şarıya çıkmış top kaleci tarafından 4 saniye içerisinde ELLE oyuna sokulur. Top ceza alanı dışına çıkınca oyundadır. Kalecinin bu atışı ile direk bir gol yapılamaz.

Futsalda Kaç Hakem Vardır ?

Oyun içerisinde maçı yöneten iki hakem vardır ayrıca bir süre hakemi ve üçüncü hakem bulunur. Üçüncü hakem ve süre hakemi orta saha çizgisi hizasında ve yedek kulübelerini tarafında otururlar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar